Urolift-behandeling van een vergrote prostaat

In verband met een vergroting van de prostaat ondergaat u binnenkort een Urolift-behandeling. Dit gebeurt in dagbehandeling. In deze folder vindt u informatie over de ingreep en over de gang van zaken tijdens en na de opname. Algemene informatie over de opname vindt u in de folder Dagopname in het Diakonessenhuis.

Wat is een Urolift-behandeling

Als u plasklachten heeft door een goedaardige vergroting van de prostaat, behoort een Urolift tot de behandelmogelijkheden. Bij deze ingreep plaatst de uroloog kleine implantaten (ankertjes) via de plasbuis om de prostaatkwabben opzij te duwen. Hierdoor wordt de doorgang in de plasbuis breder waardoor het plassen makkelijker zal gaan. Er wordt dus geen prostaatweefsel verwijderd bij deze behandeling. 

Een Urolift-behandeling heeft geen effect op het krijgen van een erectie en zaadlozing. Een ander voordeel van deze behandeling is dat er geen grote wond gemaakt wordt. Hierdoor hebben de meeste mannen na deze ingreep geen katheter nodig en kan deze ingreep in dagbehandeling plaatsvinden.

afbeelding urolift

Stappen in plaatsing van de Urolift, bron: Teleflex

Voorbereidingen

Vooraf melden

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit van tevoren melden bij de uroloog. In overleg met hem/haar moet u het gebruik van deze medicijnen geruime tijd voor de operatie stoppen.

Preoperatieve screening

Zodra uw arts u heeft verwezen voor de operatie starten we met de voorbereiding ervan. Zo kijken we welke verdoving voor u geschikt is en of u nazorg nodig heeft. Deze voorbereiding noemen we de preoperatieve screening. Hoe de preoperatieve screening verloopt en wat u hiervoor zelf moet doen leest u in de folder ‘Het plannen van uw operatie’.

Verdoving

De ingreep vindt plaats onder verdoving met een ruggenprik of onder algehele verdoving (narcose). Meer informatie over de verdoving vindt u in de folder 'Algehele en regionale anesthesie'.

Nuchter zijn

Voor deze operatie moet u nuchter zijn. Voorschriften over nuchter zijn vindt u in de folder 'Algehele en regionale anesthesie'. 

Opname en operatie

Tijdstip en afdeling van opname

Een dag voor de opname bellen wij u tussen 13.30 en 17.00 uur. U hoort dan hoe laat en waar u in het ziekenhuis wordt verwacht. 

Melden

Op de opnamedag meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de afgesproken afdeling. Hier neemt u plaats in de ontvangstruimte.

Voorbereidingen in het ziekenhuis

Een verpleegkundige haalt u op voor het opnamegesprek. Hij/zij vraagt u naar uw medicijnen en de naam van uw contactpersoon. Neem daarom uw medicijnen en medicijnkaart mee naar het ziekenhuis. De verpleegkundige vertelt u hoe laat u ongeveer geopereerd wordt.

Na het opnamegesprek gaat u terug naar de ontvangstruimte tot de verpleegkundige u ophaalt voor de operatie. De verpleegkundige brengt u naar de voorbereidingsruimte. Onderweg laat u uw bagage achter in een kluisje.

In de voorbereidingsruimte kleedt u zich om in een operatiejasje en neemt u plaats op een bed. Uw kleding gaat samen met de sleutel van uw kluis in een tas die u van de verpleegkundige krijgt. Deze tas wordt aan uw bed bevestigd en blijft dus bij u in de buurt.

Vervolgens krijgt u medicijnen ter voorbereiding op de operatie. Er wordt een infuusnaald geprikt, uw bloeddruk wordt gemeten en u krijgt plakkers op uw borst om uw hartfunctie tijdens de operatie in de gaten te kunnen houden.

Op de operatiekamer

Tijdens de operatie ligt u op de rug met opgetrokken benen (in de beensteunen).  De uroloog brengt via de plasbuis een kijkinstrument in tot in de prostaat. Via het urolift-instrument plaatst de uroloog de ankertjes die de doorgang van de plasbuis breder maken. 

Na de ingreep

De uitslaapkamer

Na de ingreep gaat u naar de uitslaapkamer. De verpleegkundigen van de uitslaapkamer controleren uw bloeddruk, polsslag en temperatuur.

Op de verpleegafdeling

Als de controles goed zijn, gaat u naar de verpleegafdeling. Ook hier worden uw bloeddruk, polsslag en temperatuur regelmatig gecontroleerd. Als u voldoende bent hersteld, mag u het ziekenhuis verlaten.

Controleafspraak

U krijgt een afspraak mee voor een controle bij de uroloog. 

Bijwerkingen en complicaties

Na een Urolift-behandeling kunnen de volgende bijwerkingen of complicaties optreden:

  • pijn of branderig gevoel bij het plassen
  • bekkenpijn
  • dringende aandrang om te plassen en/of onvermogen om de aandrang te weer staan
  • bloed in de urine of bij de zaadlozing 
  • moeite met plassen: neem contact op met het ziekenhuis (zie 'problemen thuis'). Het kan zijn dat u tijdelijk een katheter krijgt.
  • urineweginfectie: neem bij een vermoeden van een infectie contact op met het ziekenhuis (zie 'problemen thuis'). 

De meeste van deze bijwerkingen verdwijnen binnen twee tot vier weken na de operatie.

Leefregels 

  • Tot één week na de operatie mag u geen zwaar werk of zware klussen doen. Vermijd vooral klussen waarbij u uw buikspieren aanspant. 
  • Twee tot vier weken na de operatie mag u niet fietsen. Autorijden mag wel. 
  • Tot twee weken na de operatie mag u niet sporten. U mag wel wandelen. 
  • Tot twee weken na de operatie mag u geen geslachtsgemeenschap hebben of klaarkomen. Het is mogelijk dat er wat bloedverlies bij het sperma zit. Is dit het geval en zijn de zaadlozingen ook pijnlijk dan is het verstandig om dit nog twee weken uit te stellen. 

Problemen thuis

Wanneer contact opnemen?
Neem in de volgende gevallen contact op met het ziekenhuis:

  • Als u koorts boven de 38.5 °C krijgt.
  • Als u bloed met flinke stolsels uitplast en dit niet minder wordt.  
  • Als u zoveel moeite heeft met plassen dat u het gevoel heeft de blaas niet helemaal leeg kunt plassen.

Hoe contact opnemen?

  • De eerste 24 uur na ontslag belt u tijdens kantoortijden met de afdeling waar u behandeld bent.
  • De dagen erna belt u tijdens kantoortijden met de polikliniek Urologie.
  • Buiten kantoortijden belt u in geval van spoed het algemene nummer van het ziekenhuis 088 250 5000.

Met vragen die kunnen wachten, kunt u terecht bij de polikliniek. Dit kan telefonisch of via de app BeterDichtbij.

Vragen

Met vragen naar aanleiding van deze folder kunt u terecht bij de polikliniek Urologie. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder.

Telefoonnummers

Polikliniek Urologie
088 250 6327

Dagbehandeling Utrecht  
088 250 6628 

Dagbehandeling Zeist
088 250 9510

Algemeen nummer Diakonessenhuis
088 250 5000

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 17 maart 2025

Code: URO55