Verwijderen van kleine huidafwijkingen

U heeft binnenkort een afspraak voor het verwijderen van een of meerdere goedaardige kleine huidafwijkingen. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond de ingreep.

Deze ingreep vindt plaats in de Diak Clinic, onderdeel van het Diakonessenhuis. Meestal is dat op locatie Zeist. Soms wordt de operatie om medische redenen in Utrecht gepland. Uw polikliniekafspraken kunnen op een locatie naar keuze.

Wat zijn huidafwijkingen?

De meest voorkomende huidafwijkingen zijn moedervlekken, fibromen, lipomen en huidcysten. Afwijkingen aan de huid kunnen worden verwijderd als ze hinderlijk zijn, als cosmetische storend worden ervaren of bij twijfel over kwaadaardigheid. De huidafwijking wordt na het verwijderen onderzocht om hier zekerheid over te krijgen.

Moedervlekken

Moedervlekken (naevus) zijn vaak goedaardige ophopingen van pigmentcellen in de huid. Een moedervlek kan ‘onrustig’ zijn: jeuken, bloeden of veranderen van kleur. In dat geval moet de moedervlek worden verwijderd omdat het een voorloper kan zijn van een kwaadaardige moedervlek (melanoom). Een moedervlek kan ook uit cosmetische overwegingen worden verwijderd.

Fibromen

Fibromen zijn veelvoorkomende goedaardige, huidkleurige uitstulpingen. Ze worden ook wel steelwratjes genoemd. Er is geen medische noodzaak om ze te verwijderen. Steelwratjes kunnen soms hinderlijk zijn. Vaak worden ze uit cosmetisch oogpunt verwijderd.

Lipomen

Lipomen zijn goedaardige gezwellen van vetweefselcellen in de vetlaag onder de huid. Het zijn ovaalvormige bultjes die soms pijnlijk zijn. Ze zijn meestal goedaardig en komen vaak voor op onderarmen, hals en romp. Een lipoom wordt verwijderd als het hinderlijk, pijnlijk of cosmetisch storend is.

Atheroomcysten

Atheroomcysten zijn onderhuidse zwellingen van talg (verstopte talgkliertjes). Door opeenhoping van talg kunnen de cysten groeien. Ook kan er een ontsteking in een cyste ontstaan. Atheroomcysten komen vooral voor in het gezicht maar ook op andere delen van het lichaam. Atheroomcysten worden verwijderd als ze hinderlijk, pijnlijk of cosmetisch storend zijn.

Kosten voor het verwijderen van kleine huidafwijkingen

Geeft de huidplek fysieke klachten, zoals ontstekingen of problemen met scheren? Of is het onzeker of uw huidplek goed- of kwaadaardig is? Dan vergoedt de zorgverzekeraar de behandeling.

Is de plek alleen cosmetisch storend? Dan vergoedt uw zorgverzekeraar de behandeling niet. U kunt ervoor kiezen om de operatie zelf te betalen. U krijgt dan een kostenopgaaf, zodat u weet waar u aan toe bent.

Wij starten pas een behandeling als het voor uw situatie duidelijk is of de verzekeraar de behandeling vergoedt of u de operatie zelf betaalt.

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

  • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, kan het nodig zijn hier tijdelijk mee te stoppen. Uw behandeld arts bespreekt dit met u.
  • Meld het als u overgevoelig bent voor bijvoorbeeld pleisters.
  • Voor de operatie moet u al uw sieraden afdoen. Wij adviseren u sieraden thuis te laten.
  • Als de ingreep in uw gezicht plaatsvindt, mag u geen make-up dragen.
  • Gebruik geen bodylotion als de ingreep op uw lichaam plaatsvindt.
  • Draag makkelijke kleding.

Stoppen met roken
Stop vier tot zes weken voor de operatie met roken. Roken vernauwt de bloedvaten hierdoor kan de wond minder goed genezen of geïnfecteerd raken.

Verhinderd

Bent u verhinderd? Meld dit dan zo spoedig mogelijk bij de polikliniek Plastische chirurgie. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken. Het telefoonnummer vindt u onder het kopje ‘Telefoonnummers’.

De ingreep

Het verwijderen van huidafwijkingen gebeurt onder plaatselijke verdoving op de operatiekamer. U krijgt rond de te verwijderen afwijking een of meerdere verdovingsprikken in de huid. Daarna snijdt de arts de huidafwijking weg. Na de ingreep wordt de wond meestal gehecht.

Duur van de ingreep

De ingreep duurt ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van het aantal afwijkingen en de plek(ken) van de afwijkingen op het lichaam.

Na de ingreep

Naar huis

U kunt na de ingreep gewoon naar huis. De verdoving blijft ongeveer 1,5 tot 2 uur werken. Wij adviseren u niet alleen te reizen.

Risico's en complicaties

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden zoals een wondinfectie, nabloeding en problemen met de wondgenezing. Deze complicaties komen gelukkig zelden voor en zijn vrijwel altijd goed te behandelen. Complicaties kunnen de genezing van het litteken beïnvloeden.

Adviezen voor thuis

  • Laat pleisters zitten tot de controleafspraak op de polikliniek.
  • U kunt één tot twee dagen na de operatie weer douchen. De hechtpleisters kunnen gewoon blijven zitten en na douchen drooggedept worden. Als er een wondpleister over de hechtpleisters (strips) is geplakt, moet u die verwijderen voor het douchen. Meestal is het niet nodig hierna een nieuwe pleister te plakken.
  • De hechtingen worden tijdens uw controleafspraak op de polikliek verwijderd.
  • Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn hebben. U kunt paracetamol gebruiken voor pijnstilling. Neem altijd twee tabletten van 500 mg tegelijk. Dit mag vier keer per dag. Gebruik geen aspirine, ibuprofen, diclofenac of naproxen. Deze middelen werken bloedverdunnend en vergroten de kans op een bloeding of hinderlijke bloeduitstorting.

Het litteken

Na een chirurgische ingreep heeft u altijd een litteken. Een litteken kent een ‘rijpingsproces’. De eerste weken is het vaak een streepje, daarna wordt het wat dikker en roder en na een paar maanden wordt het litteken weer bleker en zachter. Uiteindelijk duurt het rijpen van een litteken enkele maanden tot een jaar. Pas na een jaar is een litteken gerijpt en verandert het niet meer.

Als het litteken in deze periode steeds dikker, roder, stekend en/of jeukend wordt, kan er sprake zijn van abnormale rijping en is het verstandig een afspraak met uw behandelaar te maken. Roken, een wondinfectie of het opengaan van de wond, kunnen het uiteindelijke litteken nadelig beïnvloeden.

De algemene adviezen tijdens de periode van littekenrijping zijn:

  • Smeer na het verwijderen van de hechtingen het litteken dagelijks licht in met een neutrale crème of zalf, zoals vaseline of Calendula. Na een paar weken mag u zogenaamde ‘speciale littekencrème’ gebruiken. Het is onduidelijk of en wat dit bijdraagt aan de genezing ten opzichte van de neutrale middelen.
  • Na paar weken mag u het litteken masseren.
  • Bescherm het litteken tegen de zon tijdens de rijpingsperiode. Dit geldt ook voor het zonnen onder een zonnebank.

Controleafspraak

De hechtingen worden verwijderd tijdens uw controleafspraak op de polikliniek Plastische chirurgie. De assistente maakt een afspraak voor u om de hechtingen te laten verwijderen.

Vaak stuurt de arts het verwijderde weefsel voor onderzoek naar het laboratorium. U krijgt de uitslag tijdens uw controleafspraak.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Plastische chirurgie. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 088 250 5981.

Telefoonnummers

Polikliniek Plastische chirurgie Utrecht
088 250 5981

Polikliniek Plastische chirurgie Zeist
088 250 5981

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 10 augustus 2020

Code: PC06