Verzamelen 12-uurs urine zwangeren

In deze folder vindt u informatie over het verzamelen van 12-uurs urine. Voor dit onderzoek moet u gedurende 12 uur uw urine verzamelen in speciale plastic flessen. In deze folder leest u hoe u dat doet en waar u de flessen inlevert.

Ophalen plastic flessen

De flessen haalt u op bij de polikliniek Bloedafname van het ziekenhuis.

  • locatie Utrecht, maandag t/m vrijdag, 7.15 – 16.30 uur
  • locatie Zeist, maandag t/m vrijdag, 7.15 – 16.30 uur
  • locatie Doorn, maandag t/m vrijdag, 8.00 – 15.30 uur

Neem bij het ophalen van de flessen het laboratoriumaanvraagformulier mee naar het ziekenhuis. U krijgt standaard twee flessen en etiketten met uw gegevens mee.

Verzamelen van de urine

Zo verzamelt u de urine:

  • Doe uw eerste plas na het opstaan niet in een fles, maar gewoon in het toilet. 
  • Verzamel daarna gedurende 12 uur alle urine die u plast in een fles. U mag de urine eerst opvangen in een schone po en daarna overgieten in een fles. U kunt ook direct in de fles plassen.
  • Sluit de fles steeds goed af.
  • Bewaar de flessen met urine koel en donker.
  • Schrijf op de etiketten de datum en tijd waarop u bent begonnen met verzamelen en ook de datum en tijd waarop u bent gestopt met verzamelen. Plak daarna de etiketten met uw gegevens op de flessen.

Inleveren van de urine

Lever de flessen met urine samen met het aanvraagformulier zo snel mogelijk in bij het afnamelaboratorium van de locatie waar u de lege flessen heeft opgehaald. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Zie voor locaties en openingstijden het kopje 'Ophalen plastic flessen' aan het begin van deze folder.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de medewerker van de polikliniek Bloedafname of uw behandelend arts.

Telefoonnummers

Polikliniek Bloedafname
088 250 6534

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 28 november 2022

Code: KCHI18