Videocapsule-endoscopie

U heeft een afspraak voor een videocapsule-endoscopie. Met dit onderzoek maken we foto's van de dunne darm. We gebruiken hiervoor een kleine camera die in een capsule is verwerkt. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn, dan is beschreven

Belangrijke informatie vooraf

Het is belangrijk dat u het ziekenhuis voor het onderzoek informeert over uw gezondheid. Denk hierbij aan de volgende punten:

  • u heeft allergieën
  • u heeft diabetes mellitus (suikerziekte)
  • u bent zwanger
  • u bent ooit geopereerd aan uw maag en/of dunne darm
  • of als er andere zaken/ beperkingen zijn waar wij rekening mee moeten houden

U kunt dit doorgeven tijdens een gesprek op de polikliniek dat u voorafgaand aan het onderzoek heeft.

Wat is een videocapsule-endoscopie?

Een videocapsule-endoscopie is een onderzoek waarbij we foto’s maken van de dunne darm. Dit gebeurt met een kleine camera die in een capsule van 11 millimeter zit. U slikt de capsule in. Deze beweegt dan door de dunne darm en de camera maakt foto's. U merkt hier niets van. Tijdens het onderzoek draagt u een band om de buik en een gordel om de schouder. In de gordel zit een recorder waarop de foto's worden opgeslagen. Met de foto's kunnen we eventuele afwijkingen van de dunne darm in beeld brengen.

Voorbereidingen

Medicijnen

IJzertabletten
Gebruikt u ijzertabletten, dan moet u hier een week van tevoren mee stoppen. Bent u dit vergeten? Maak dan een nieuwe afspraak.

Overige medicijnen
Gebruikt u andere medicijnen, dan moet u bij het maken van de afspraak overleggen of u hiermee mag doorgaan. Voor sommige medicijnen, bijvoorbeeld voor suikerziekte, is het nodig om de dosis aan te passen, omdat u lang nuchter bent. Overleg dit met uw behandelend arts. Als u 's ochtends medicijnen gebruikt, mag u deze een uur na het innemen van de videocapsule met water innemen.

Laxeren

Om de dunne darm goed te kunnen bekijken moet de dunne darm leeg zijn. U heeft van het ziekenhuis een recept voor een laxeermiddel meegekregen. U hoeft alleen de eerste dosis laxeermiddel in te nemen. Neem deze dosis de dag vóór het onderzoek om 18.00 uur in. Vanaf dat moment mag u niets meer eten. U mag heldere dranken, zoals water, heldere bouillon, thee zonder melk, limonade en heldere appelsap blijven drinken tot 0.00 uur. Vanaf dat moment moet u volledig nuchter blijven. Dat wil zeggen dat u vanaf 0.00 uur ook niets meer mag drinken. Dosis twee hoeft u niet in te nemen.

Meenemen naar het ziekenhuis

  • Uw aanvraagformulier (als u dat heeft gekregen).
  • De pas van uw ziektekostenverzekering.
  • Een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, rijbewijs, paspoort).
  • Een lijstje met de medicijnen die u gebruikt. Dit noemen we ook wel een AMO (Actueel Medicatie Overzicht).

Kleding en sieraden

Tijdens het onderzoek kunt u het best gemakkelijk zittende kleding, zoals een ruimvallend T-shirt of blouse, dragen. Draag kleding in twee delen, zoals een broek met shirt of rok met blouse etc.

Geen crème en bodylotion

Tijdens het onderzoek krijgt u plakkers op uw huid. Voor een goede hechting van deze plakkers is het nodig dat de huid zo droog mogelijk is. Wij vragen u daarom geen vette crème of bodylotion te gebruiken voor het onderzoek.

Niet roken

24 uur (1 dag) voor het onderzoek mag u niet roken. Ook tijdens het dragen van de recorder (kastje) mag u niet roken. Roken zorgt er namelijk voor dat de capsule te snel door de darm gaat. Als de capsule te snel gaat, is er niet voldoende tijd om goede foto's van de gehele wand van de dunne darm te maken.

Verhinderd?

Bent u verhinderd op het moment van de afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Endoscopie. Bij voorkeur meer dan 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Het onderzoek

Melden

Op de afgesproken tijd meldt u zich op de afdeling Endoscopie op locatie Utrecht (route 243).

Gang van zaken tijdens het onderzoek

Een verpleegkundige van de afdeling Endoscopie voert het onderzoek uit. Hij/zij neemt u mee naar de videokamer. Hier krijgt u een band met plakkers om uw buik. In deze band zitten de sensoren waarmee de foto’s worden geregistreerd. U krijgt een gordel om de schouder met daarin de recorder waarop de foto’s worden opgeslagen. De verpleegkundige koppelt de recorder aan de band met de sensoren. Als de voorbereidingen klaar zijn, neemt u de capsule met een bekertje water in. De capsule is ongeveer even groot als een grote vitaminepil. Het aansluiten van de band en de recorder en het slikken van de videocapsule duurt ongeveer 20 minuten. De opname van de beelden duurt afhankelijk van de werking van het darmstelsel tussen de 8 en 12 uur. Tijdens het onderzoek worden 60.000 tot 80.000 foto's gemaakt.

Nazorg

Naar huis

Meestal kunt u na het slikken van de videocapsule met de band en het registratiekastje naar huis. De verpleegkundige geeft u een instructie mee over wanneer en wat u mag eten en drinken. Drink na het slikken van de videocapsule elk uur minimaal één glas water. Na 4 uur mag u dan een kopje thee (zonder melk) drinken en een beschuitje eten. Doorgaans mag u 6 uur na het slikken van de videocapsule weer alles eten en drinken.

De verpleegkundige vertelt u ook wanneer u de band met de plakkers en het kastje kunt afkoppelen. De band en het kastje kunt u opbergen in het koffertje dat u heeft meegekregen. De verpleegkundige spreekt met u af wanneer u het koffertje weer inlevert. U kunt het afgeven bij de receptie van het Diakonessenhuis locatie Utrecht.

Beweging

Beweging is goed voor u. Maak gerust een wandeling. Vermijd zware inspanning tijdens het onderzoek. Tijdens het onderzoek mag u niet zweten omdat de sensoren dan los kunnen gaan. Doe daarom geen intensieve oefeningen of sportactiviteiten. 

Let op met apparatuur

Bepaalde apparatuur kan het signaal verstoren. Gebruik daarom tijdens het onderzoek geen inductiekookplaat en elektrische deken en kom niet te dicht in de buurt van een radiozendmast. Zet een laptop niet op uw schoot. U mag géén MRI-onderzoek ondergaan zolang de capsule nog in uw lichaam zit!

Zonlicht mijden

Vermijd tijdens het onderzoek fel zonlicht op de sensoren. 

Controleer uw ontlasting

De videocapsule gaat met de ontlasting weer uit uw lichaam. Controleer dit goed door uw ontlasting te observeren. Vaak geeft de capsule een flikkerend licht af. Heeft u de capsule na een week nog niet terug gezien, neem dan contact op met het ziekenhuis.

De uitslag van het onderzoek

De beelden worden bekeken en de uitslag daarvan wordt naar uw behandelaar gestuurd. Deze bespreekt de uitslag met u. 

Risico’s

Dit onderzoek heeft weinig risico's. Er is een klein risico dat de capsule vast blijft zitten in de maag of de darmen. Dit gebeurt bij minder dan 1% van de mensen. De kans dat dit gebeurt is iets hoger als u in het verleden aan uw maag of darmen bent geopereerd. Als het nodig is, nemen we daar maatregelen tegen. Als u twijfelt of de capsule via de natuurlijke weg is verdwenen, maken we soms een röntgenfoto van de buik om te controleren of de capsule uit uw lichaam is. Heeft u na het onderzoek klachten die mogelijk te maken hebben met het  onderzoek? Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie.

Vragen

Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met de afdeling Endoscopie of de polikliniek Chirurgie (afhankelijk van bij welke arts u onder behandeling bent). Voorafgaand aan het onderzoek kunt u ook altijd nog vragen stellen.

(Patiënten)organisaties

Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van de Maag Lever Darm Stichting.

Telefoonnummers

Afdeling Endoscopie
088 250 5474 (binnen kantooruren)

Spoedeisende hulp Utrecht
088 250 6211 (buiten kantooruren)

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 9 december 2022

Code: MDL03