Voedingsadviezen bij colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa wordt niet veroorzaakt door een bepaalde manier van eten of door specifieke voedingsmiddelen. Voeding kan de ziekte ook niet genezen. Aanpassingen in de voeding kunnen soms wel invloed hebben op klachten zoals buikpijn en diarree. Verder kan het zijn dat u door de ziekte minder bent gaan eten of dat uw darmen de voedingstoffen uit de voeding minder goed opnemen. Hierdoor kunnen voedingstekorten ontstaan die vaak weer een ongunstige invloed hebben op uw conditie, weerstand en herstel. In deze gevallen zijn wijzigingen of aanvullingen van uw voeding belangrijk. In deze folder vindt u specifieke voedingsadviezen voor colitis ulcerosa. Daarnaast gelden voor u (net als voor ieder ander), de richtlijnen voor een gezonde voeding van het voedingscentrum. De diëtist zal u hierover verder informeren.

Adviezen

Gebruik meerdere kleine maaltijden

Klachten die vlak na het eten optreden, worden veroorzaakt door vulling van de maag. De darmen reageren hier op met klachten als pijn en misselijkheid. Deze reactie is heftiger na een grote maaltijd. Gebruik daarom meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag.

Gebruik bij gewichtsverlies een energie- en eiwitrijke voeding

Tijdens een opleving van de ziekte is het belangrijk om voldoende energie en eiwit binnen te krijgen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de folder 'Adviezen voor een eiwit- en energieverrijkte voeding'. Als u ongewenst afvalt en het lukt u niet om uw gewicht weer 'op peil' te krijgen, meld dit dan aan uw arts of diëtist. De diëtist kan u adviseren over energie- en eiwitrijke voeding waarmee u weer op het gewenste gewicht kunt komen.

Voeding bij diarree

Het volgen van een zogenaamd 'lichtverteerbaar' dieet heeft geen nut bij diarree. Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater en wortelpuree hebben geen ‘stoppend’ effect. Advies is om in geval van diarree, vezelrijke voeding te gebruiken omdat voedingsvezels vocht binden. De ontlasting wordt hierdoor wat steviger. Voedingsvezels komen onder andere voor in bruin- en volkorenbrood, andere graanproducten, groente, fruit, aardappelen, zilvervliesrijst, noten en peulvruchten. Verder is het belangrijk dat u bij diarree twee tot drie liter vocht per dag drinkt.

Probiotica

Probiotica zijn bacteriën die een gunstige invloed hebben op de darm. Ze worden aan verschillende producten toegevoegd. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van probiotica effectief kan zijn bij de behandeling van colitis ulcerosa. Er is meer onderzoek nodig over de optimale dosering en de duur van de behandeling. Daarbij bestaat altijd de mogelijkheid dat het gebruik van probiotica niet bij iedere patiënt effect heeft. Bij een ontsteking van een operatief aangelegd darmreservoir (pouchitis) lijkt het gebruik van probiotica een gunstige werking te hebben: een ontsteking zou minder vaak optreden en de klachten zouden eerder verdwijnen. Vraag uw diëtist om meer informatie.  

Omega-3-vetzuren

In onderzoeken is nog onvoldoende aangetoond dat het eten van vette vis (makreel, zalm, haring, paling en botervis) of het innemen van visoliecapsules (deze bevatten omega-3-vetzuren) kan helpen om de ontsteking bij colitis ulcerosa te verminderen. Volgens de richtlijnen goede voeding wordt echter wel twee keer per week vis aangeraden, waarvan één keer vette vis. 

Vragen

Met vragen over colitis ulcerosa kunt u contact opnemen met de MDL-verpleegkundige. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder.

Telefoonnummers

MDL-verpleegkundige Interne geneeskunde
088 250 6253

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 31 januari 2019

Code: DIET 02