Voedingsadviezen bij overmatig braken in de zwangerschap

U bent opgenomen in het Diakonessenhuis omdat u last heeft van overmatige misselijkheid en/of braken tijdens uw zwangerschap, ook wel hyperemesis gravidarum genoemd. In deze folder informeren wij u over wat hyperemesis gravidarum is. Daarnaast geven wij in deze folder adviezen die kunnen bijdragen aan het verminderen van uw klachten.

Wat is hyperemesis gravidarum?

Zwangerschapsmisselijkheid is een normaal verschijnsel waar veel vrouwen last van hebben. Een ernstige vorm van misselijkheid en braken wordt aangeduid met hyperemesis gravidarum. De klachten beginnen vaak in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Door het overmatig braken kan onvoldoende voedsel en vocht binnengehouden worden. Er is geen duidelijke oorzaak voor hyperemesis gravidarum. Veranderingen in de hormoonhuishouding en erfelijke factoren lijken een rol te spelen. Hyperemesis gravidarum heeft, voor zover we nu weten, geen negatieve invloed op de gezondheid van uw ongeboren kind.  

Ziekenhuisopname

Door misselijkheid en braken kan het gebeuren dat u zo weinig eet en drinkt dat u kunt uitdrogen en ondervoed kunt raken. U wordt dan opgenomen in het ziekenhuis.

Gang van zaken tijdens de opname

Om uitdroging te voorkomen krijgt u in het ziekenhuis vocht via een infuus. Via dit infuus kan de arts u ook vitamines toedienen. Uw urine wordt onderzocht op ketonen (aceton). Ketonen komen in urine voor als het lichaam door het braken de eigen vetreserves gaat aanspreken.

Sondevoeding
Als u onvoldoende voedsel en vocht binnenhoudt, kan het noodzakelijk zijn te starten met sondevoeding. Sondevoeding is een dunne vloeibare voeding die via een buigzaam slangetje (de sonde) via de neus in de maag of in de darmen komt. Uw diëtist kan u meer informatie geven over sondevoeding.

Naar huis

Als uw lichamelijke conditie het toelaat en de uitslagen van uw bloed en urine goed zijn, kunt u naar huis. Natuurlijk is het daarnaast belangrijk dat het braken aanzienlijk is afgenomen en het eten en drinken weer goed gaat.

Voedingsadviezen

Algemeen

 • Neem de rust die u nodig heeft.
 • Eet iets voor het opstaan, bijvoorbeeld een cracker of biscuit.
 • Probeer afleiding te zoeken in ontspannende activiteiten.
 • Probeer uit te zoeken welke voedingsmiddelen u wel verdraagt.
 • Kijk of het uitmaakt welke temperatuur uw voedsel heeft. Koude dranken en etenswaren hebben minder geur en smaak.
 • Maak gebruik van de goede momenten, bijvoorbeeld wanneer u zich minder misselijk voelt.
 • Voor algemene voedingsadviezen bij zwangerschap, kijk op de website van het Voedingscentrum.

Regelmaat

 • Probeer om de twee uur iets te eten om een lege maag te voorkomen. Een lege maag (hongergevoel) kan de misselijkheid verergeren.
 • Eet kleine maaltijden ter voorkoming van een volle maag (vol gevoel). Het is beter 6 kleine porties te eten dan drie grote maaltijden.

Drinken

 • Drinken tijdens het eten kan voor een vol gevoel zorgen. Drink pas een half uur tot een uur na het eten.
 • Probeer ongeveer 1500 ml per 24 uur te drinken. Dit komt overeen met ongeveer 10 glazen drinken. Yoghurt, vla en appelmoes mag u ook meerekenen. Verdeel de 1500 ml over de dag in kleine hoeveelheden.

Vermijd bepaalde producten

 • Het kan helpen om sterk gerkuide, erg vette en erg zoete producten te vermijden.
 • Geuren (bijvoorbeeld van eten of parfum) kunnen invloed hebben op de misselijkheid. Probeer deze geuren te vermijden.

Vitamines

 • Slik per dag 10 microgram vitamine D. Zo houdt u uw botten en die van uw kind gezond.
 • Te veel vitamine A kan schade aan het ongeboren kind veroorzaken. Hierbij gaat het om vitamine A uit dierlijke producten en supplementen. Omdat in lever veel vitamine A zit, is het beter dit tijdens de zwangerschap niet te eten. Eet niet meer dan 1 boterham met leverproducten, zoals smeerworst of paté, per dag.

Foliumzuur

 • Slik per dag 400 microgram foliumzuur. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij uw baby. Blijf in elk geval foliumzuur slikken tot 8 weken na conceptie, dat is ongeveer 10 weken na de eerste dag van uw laatste menstruatie.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden
200 gram groente4 opscheplepels
200 gram fruit2 stuks
200 gram aardappels, rijst, pasta, peulvruchten4 opscheplepels
210 gram brood6 sneetjes
30 gram kaas1,5 plak
450 ml melk (producten)3 glazen / schaaltjes
100 - 125 gram vlees(waren), kip, eieren, vleesvervangers
15 gram bak-, braad- en frituurproducten, olie1 eetlepel
30 gram halvarine5 gram per sneetje
1500 - 2000 ml dranken, inclusief melk10 - 14 glazen à 150 ml

Vragen

In geval van vragen kunt u contact opnemen met uw diëtist.

(Patiënten)organisaties

Zie voor meer informatie over dit onderwerp ook:

Telefoonnummers

Afdeling Diëtetiek
088 250 5044

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 16 februari 2017

Code: DIET 05