Weer thuis na opname vanwege een longaanval bij COPD

Na uw opname in het ziekenhuis vanwege een longaanval bij COPD gaat u weer naar huis. Het kan enige tijd duren voordat u helemaal bent hersteld en uw conditie weer is zoals u gewend bent. In deze folder leest u wat u van de eerste periode thuis kunt verwachten en wat u zelf kunt doen aan uw herstel.

Verloop van het herstel

Herstellen na een ziekenhuisopname duurt vaak wel acht tot tien weken. Zeker de eerste twee weken zult u merken dat uw conditie minder is, dat u mogelijk meer hoest en/of eerder benauwd bent.

Door het hoesten kunt u spierpijn hebben. Als het hoesten minder wordt, zal ook de spierpijn afnemen.

U zult ook merken dat het de ene dag redelijk gaat en dan mogelijk een paar dagen weer minder. Dit is passend in het herstel en niet iets om u zorgen over te maken.

Adviezen voor thuis

Conditie

De eerste twee weken doet u er goed aan om regelmatig rust te nemen. Voor uw conditie is het echter belangrijk om ook snel met uw eigen fysiotherapeut af te spreken. Deze kan u een aangepast schema geven om uw conditie geleidelijk op te bouwen.

Emotioneel herstel

Een ziekenhuisopname is een ingrijpende gebeurtenis, zowel lichamelijk als geestelijk. U zult thuis ook emotioneel moeten herstellen. Bij thuiskomst voelt u zich nog niet optimaal en daardoor bent u misschien emotioneler dan anders. Gun uzelf de tijd om weer op krachten te komen. Als u uw normale leven weer oppakt, merkt u dat het meestal vanzelf weer beter gaat. Mocht dit niet het geval zijn dan kunt u via uw huisarts in contact komen met een verpleegkundige in de huisartspraktijk die gespecialiseerd is in geestelijke gezondheidszorg. Deze kan u hulp bieden bij het geestelijk herstel.

Voeding

Zorg dat u gezond eet. Gezonde voeding is belangrijk voor uw herstel. Het maakt uw lichaam sterker en hierdoor voelt u zich beter.

Roken

Stoppen met roken is het beste dat u voor uw eigen gezondheid kunt doen. Het is niet gemakkelijk om te stoppen met roken en het lukt vaak beter met hulp en ondersteuning. Voor ondersteuning kunt u terecht bij de verpleegkundige in uw huisartsenpraktijk.

Alcohol

De gezondheidsraad Nederland adviseert om geen alcohol te drinken. Als u toch alcohol wilt gebruiken dan is het advies dit niet elke dag te doen en maximaal 1 glas alcohol per dag te drinken. Let op; er zijn medicijnen waarbij u geen alcohol mag drinken.

Inhalatiemedicatie

In de herstelperiode na een ziekenhuisopname is het goed om, indien nodig, extra luchtwegverwijders te gebruiken. De meest gebruikte luchtwegverwijders zijn de salbutamol (de blauwe puf) of de atrovent (doorzichtig met groene dop). Als u het gevoel heeft dat de luchtwegverwijders niet of onvoldoende helpen neem dan contact op met de longverpleegkundige in het ziekenhuis of uw huisarts.

Contact opnemen

Neem in de volgende gevallen contact op met uw huisarts of het ziekenhuis:

  • Als de benauwdheid weer veel erger wordt.
  • Als het slijm wat u ophoest taai en veel meer wordt waardoor u benauwd wordt.
  • Als u ‘s nachts niet kunt slapen van de benauwdheid.
  • Als u koorts krijgt (een temperatuur boven de 38.5 graden Celsius).

Controle

Twee weken na de ziekenhuisopname komt u voor controle op de polikliniek Longziekten bij de verpleegkundig specialist. Met haar kijkt u naar de mate van herstel en wat nog nodig is voor de weken die volgen.

Na zes tot acht weken  heeft u een afspraak bij de longarts.

Vragen

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek Longziekten.

Telefoonnummers

Polikliniek Longziekten en tuberculose
088 250 6445

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 18 juli 2018

Code: LONG35