Werken aan een goede conditie voor uw darmoperatie

U ondergaat binnenkort een operatie aan uw darmen vanwege kanker. Het is belangrijk dat u voor uw operatie in een zo goed mogelijke conditie bent. Dit betekent dat u in de weken voor de operatie voldoende moet bewegen en goed en gezond moet eten. In deze folder leest u wat u moet doen.

Waarom is een goede conditie belangrijk?

Kanker, een operatie en eventueel aanvullende behandelingen (zoals chemotherapie en bestraling) vragen veel van uw lichaam. Als u vóór de operatie in een goede conditie bent, is de kans op complicaties kleiner en verloopt uw herstel vlotter. 

Werken aan uw conditie betekent werken aan uw spiermassa. Voor gezonde spieren zijn beweging en goede voeding heel belangrijk. Beweging en voeding versterken elkaar. Beweging activeert uw spieren en voeding levert bouwstoffen voor de groei van spieren. Het voorbereiden op uw operatie met beweging en goede voeding noemen we prehabilitatie. 

Wij plannen uw operatie zó dat u tijd heeft om aan een goede conditie te werken.

Bekijk de video over prehabilitatie

Zo bereidt u zich voor

In de hoofdstukjes hieronder leest u wat u de komende periode moet doen ter voorbereiding op uw operatie. 

Training van conditie en spierkracht

Wij adviseren u om met hulp van een fysiotherapeut bij u in de buurt in de weken voor de operatie te gaan trainen. Vertel de fysiotherapeut dat u zich voorbereidt op een darmoperatie. Dan wordt u zo snel mogelijk ingepland. De training ziet er als volgt uit:

  • U traint 3 keer per week 1 uur intensief onder begeleiding van de fysiotherapeut. 
  • Op de andere dagen traint u zelf 30 minuten tot 1 uur per dag door te wandelen of te fietsen. 

Fysiotherapie valt niet in het basispakket. Als u aanvullend verzekerd bent, wordt de training bij de fysiotherapeut mogelijk gedeeltelijk of volledig vergoed. U kunt dit navragen bij uw zorgverzekeraar. Lukt het (financieel) niet om naar een fysiotherapeut te gaan, dan kunt u ook thuis zelf aan de slag of naar de sportschool gaan. Hieronder vindt u oefeningen die u kunt doen. 

Bekijk ook de video over fysieke fitheid

Gezond eten

Het is belangrijk dat u voldoende eet en genoeg energie en eiwit binnen krijgt. Hiermee versterkt u het effect van de training en bouwt u spiermassa op. 

Maak een afspraak met een diëtist

Een diëtist kan u helpen bij gezond eten. Maak daarom een afspraak met een diëtist bij u in de buurt. De diëtist kijkt samen met u naar uw voedingsinname en geeft u adviezen om uw voedingspatroon te verbeteren. Kijk voor een diëtist in de buurt op: www.todu.nl of vraag na bij uw huisarts. De diëtist zal u vertellen hoe u voldoende energie en eiwitten binnenkrijgt. Zo nodig krijgt u supplementen met eiwit en vitamines in de weken voor uw operatie. De diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering. 

Dit heeft u in elk geval nodig

Gebruik 1.5 tot 1.8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Waarvan een portie van 25 tot 30 gram eiwit na de training en voor het slapen gaan. Eiwit zit in: 

  • Plantaardig: brood, granen zoals volkorenpasta, peulvruchten zoals kikkererwten, bonen en linzen, tofu en tempé en noten. 
  • Dierlijke bronnen: vlees, vis, gevogelte, melk, kaas, eieren. 

Ook adviseren we te zorgen voor extra vitamine D door voldoende naar buiten te gaan en eventueel een vitamine D supplement te gebruiken. 

Bekijk de video over gezond eten

Mentale ondersteuning

In de periode voor de operatie komt er veel op u af. De coloncareverpleegkundige en de verpleegkundig specialist bespreken met u of u behoefte heeft aan extra mentale ondersteuning. Zo nodig verwijzen zij u door. U kunt naar wens gebruik maken van ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Zie hiervoor bijvoorbeeld:

 

Bekijk de video over mentale weerbaarheid

Extra zorg nodig?

Uw zorgverlener kijkt of u bloedarmoede of ijzertekort heeft. Het is namelijk belangrijk dat u genoeg ijzer in uw lichaam heeft. IJzer vervoert zuurstof in uw lichaam en zorgt dat u goed kunt herstellen na de operatie. Zo nodig krijgt u een infuus met ijzer. De verpleegkundig specialist regelt dit dan voor u.

Bekijk ook de video over

Stoppen met roken en alcohol

Roken en alcohol drinken hebben een nadelige invloed op uw conditie en fitheid. 

Het is erg belangrijk dat u voor de operatie stopt met roken. Wij kunnen u daarbij helpen. Als u (nog) rookt op het moment dat bij u de diagnose darmkanker is gesteld, melden wij u aan bij het programma ‘Stoppen met roken’ van het bedrijf Sinefuma. Zij benaderen u om vrijwillig met het programma mee te doen. 

Het drinken van alcohol in de weken voorafgaand aan de operatie wordt afgeraden. Heeft u hier hulp bij nodig, bespreek dit dan gerust met uw zorgverlener.

Bekijk de video over stoppen met roken

Vragen

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek Chirurgie of bij de verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialist is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur via de polikliniek Chirurgie.

Telefoonnummer

Polikliniek Chirurgie
088 250 5333

Bijgewerkt op: 3 december 2024

Code: CH96