Wondbehandeling met huidlijm
U bent zojuist op de spoedeisende hulp van het Diakonessenhuis met huidlijm behandeld aan een wond of wondje. In deze folder leest u waar u op moet letten bij behandeling met huidlijm.
Wat is wondbehandeling met huidlijm
Huidlijm is - net als hechten - een manier van wondsluiting. De behandeling met huidlijm is vrijwel pijnloos en geeft een mooi resultaat. Na behandeling hoeft de wond niet afgedekt te worden met een wondbedekker of pleister. De huidlijm sluit de wond volledig af.
Bij een infectie wordt de wond gefaseerd gesloten en blijft een gedeelte van de wond open. In dat geval wordt de wond wel afgedekt met een pleister of wondbedekker.
Adviezen voor thuis
Wassen, douchen en baden
Houd de wond 24 uur droog. Daarna kunt u zich gewoon wassen en douchen. Let er bij het afdrogen op dat u niet te hard over de wond wrijft.
We adviseren u om de eerste vijf tot zeven dagen niet te zwemmen of in bad te gaan.
Zonlicht
Voorkom dat het verse litteken overmatig wordt blootgesteld aan zonlicht. Dit kan een negatieve invloed hebben op de littekenvorming. Als u toch in de zon gaat, gebruik dan een zonnebrandmiddel.
Hechtingen verwijderen niet nodig
U hoeft niet terug naar uw arts om hechtingen te laten verwijderen. Na een aantal dagen valt de transparante laag er vanzelf af en is de wond gesloten.
Contact opnemen
Als de wondranden wijken, de wond pijnlijk, rood of gezwollen is, of wanneer er pus uit de wond komt, neem dan contact op met uw huisarts of de spoedeisende hulp.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]
Bijgewerkt op: 4 maart 2021
Code: SEH03