Wondverzorging hoofd/hals chirurgie bij een grote open wond

U bent zojuist, of u wordt binnenkort behandeld op de afdeling KNO-Heelkunde/Hoofd-halschirurgie vanwege een tumor in het hoofd/halsgebied. In deze folder vindt u informatie over de wondverzorging.

Voor meer informatie over huidtumoren verwijzen wij u naar de website facial-plastic-surgery.nl en de website van KWF kankerbestrijding.

Wondverzorging

  • Na de operatie wordt de wond bedekt met een absorberend schuimverband. Dit beschermt de wond en voorkomt nabloedingen. Laat dit verband zo lang mogelijk zitten.  
  • U mag douchen maar zorg dat het verband en de wond niet nat worden. 
  • Als het verband los begint te komen, mag u het voorzichtig verwijderen en de wond onder de douche schoonspoelen. Dep de wond na het douchen met een schone handdoek droog. 
  • Bedek de wond na het droogdeppen met een laagje antibiotische of vette zalf. Een vochtige wond geneest sneller. Hierover plakt u een nieuw stuk aan de rand klevend schuimverband. Zowel voor de zalf als voor het verband heeft u bij ontslag een recept meegekregen dat u bij de apotheek kunt ophalen. 
  • Laat het verband zitten totdat dit aan de randen los begint te laten. Hierna kunt u het verband verwijderen en de wond opnieuw verzorgen zoals hierboven: schoonspoelen, droogdeppen, bedekken met zalf en afdekken met verband.

Vragen

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek KNO. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder.

Telefoonnummers

Polikliniek KNO Utrecht/ Zeist
088 250 5026

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 5 september 2019

Code: KNO45