Wondverzorging hoofd/halschirurgie bij een gesloten wond

U bent zojuist, of u wordt binnenkort behandeld op de afdeling KNO-Heelkunde/Hoofd-halschirurgie vanwege een huidtumor in het hoofd/halsgebied. In deze folder vindt u informatie over de wondverzorging.

Voor meer informatie over huidtumoren verwijzen wij u naar de website facial-plastic-surgery.nl en de website van KWF kankerbestrijding.

Wondverzorging

De wondverzorging is afhankelijk van of u pleisters heeft of niet. Hieronder is aangekruist welke instructie op u van toepassing is.

0 Met bruine afdekpleisters 

  • Laat de  wond en de pleisters niet nat worden. 
  • Laat de pleisters zitten tot het volgende polikliniekbezoek, een week na de ingreep. 
  • Als de pleisterranden omkrullen, kunt u deze afknippen. 
  • Na 1 week worden de pleisters en onderliggende hechtingen verwijderd op de polikliniek. Hierna mag de wond weer nat worden. Wanneer de wond gesloten is met oplosbare hechtingen kan ervoor gekozen worden om deze te laten zitten. Als er veel spanning op de wond staat kan ervoor gekozen worden enkele hechtingen te laten zitten. Deze worden dan een week later verwijderd. 

0 Zonder bruine afdekpleisters 

  • Laat de wond de eerste 2 dagen niet nat worden. 
  • Na 2 dagen mag u douchen. Dep de wond daarna met een schone handdoek droog. 
  • Na 1 week worden de pleisters en hechtingen verwijderd op de polikliniek. Hierna mag de wond weer nat worden. Wanneer de wond gesloten is met oplosbare hechtingen kan ervoor gekozen worden om deze te laten zitten. Als er veel spanning op de wond staat kan ervoor gekozen worden enkele hechtingen te laten zitten. Deze worden dan een week later verwijderd. 

Vragen

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek KNO. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder.

Telefoonnummers

Polikliniek KNO Utrecht/ Zeist
088 250 5026

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 5 september 2019

Code: KNO43