Wondverzorging hoofd/halschirurgie bij een huidtransplantaat van het been
U bent zojuist, of u wordt binnenkort behandeld op de afdeling KNO Heelkunde/Hoofd-halschirurgie vanwege een huidtumor in het hoofd/halsgebied. In deze folder vindt u informatie over de wondverzorging na de operatie.
Voor meer informatie over huidtumoren verwijzen wij u naar de website facial-plastic-surgery.nl en de website van KWF kankerbestrijding.
Wondverzorging van het huidtransplantaat op het hoofd
Wondverzorging huidtransplantaat in de eerste week
Na de operatie worden de wond en het huidtransplantaat bedekt met een stabiliserend drukverband of een spons die is vastgeniet. Dit moet blijven zitten tot de volgende controle op de polikliniek, ongeveer een week na de ingreep. Het is belangrijk dat u het verband niet aanraakt, niet beweegt, niet verwijdert en niet nat laat worden tot u terugkomt op de polikliniek. De reden hiervoor is dat als het huidtransplantaat beweegt, de vaatjes niet kunnen ingroeien en de kans bestaat dat het huidtransplantaat wordt afgestoten.
Wondverzorging huidtransplantaat na de eerste week
Na 1 week wordt op de polikliniek het verband verwijderd en krijgt u verdere instructies voor de wondverzorging. De wond en het transplantaat mogen de eerste 2 weken na de eerste polikliniekcontrole niet nat worden.
Wondverzorging van de wond aan het been
Voor het transplantaat is een stukje van de bovenste laag van uw huid ‘geschaafd’. De wond is vergelijkbaar met een schaafwond. De onderliggende huidlaag zal opnieuw aangroeien en er zal een nieuwe toplaag ontstaan. Omdat de huid een tijdje vochtig zal zijn en tegen de kleding aan kan schuren, wordt deze verbonden en gelden de volgende instructies:
- Dag 0 (operatiedag): Na de operatie wordt de schaafwond aan uw been bedekt met een speciaal absorberend zeewierverband. Hier overheen wordt een doorzichtig hechtverband geplaatst.
- Dag 1 (dag na uw operatie): het zeewierverband en doorzichtig hechtverband worden op de afdeling of polikliniek verwijderd en er wordt een absorberend schuimverband op de schaafwond geplakt.
- Dag 3 en verder: Vanaf de derde dag na de operatie mag u het in het ziekenhuis aangebrachte schuimverband afnemen om te douchen. Dep de schaafwond na het douchen droog met een schone handdoek en breng hierna een nieuw absorberend schuimverband aan. Het recept voor dit verband heeft u bij ontslag mee naar huis gekregen en kunt u bij de apotheek ophalen. Dit blijft zitten tot deze aan de randjes loskomt: dan mag u het verband vervangen. Bij het verwisselen van het verband mag u de schaafwond nat laten worden tijdens douchen en verzorgen zoals hierboven beschreven. Het loslaten van het verband duurt een dag of vier.
- Vanaf dag 7: Vanaf dag 7 kunt u het schuimverband vervangen door een absorberend gelverband, Het recept voor dit verband heeft u bij ontslag mee naar huis gekregen en kunt u bij de apotheek ophalen. Het verwisselen gaat net als bij het schuimverband: eerst douchen, dan de wond droogdeppen met een schone handdoek, dan verband aanbrengen.
- Na de 3e week: Het absorberend gelverband kunt u gebruiken totdat de schaafwond niet zo nat meer is, meestal een week of drie na de operatie.
- De schaafwond zal vanaf dat moment korstvorming geven. Dit kan gevoelig zijn bij het dragen van kleding/broek. Het advies is de korsten in te smeren met calendula-zalf (te verkrijgen bij de drogist). Dit zorgt ervoor dat er minder korstjes achter uw kleding blijven haken.
- Het is normaal dat de schaafwond gedurende ongeveer een jaar wat roder gekleurd is. Uiteindelijk verdwijnt deze roodheid.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 5 september 2019
Code: KNO46