Wondverzorging hoofd/halschirurgie bij een huidtransplantaat van de hals

U bent zojuist, of u wordt binnenkort behandeld op de afdeling KNO-Heelkunde/Hoofd-halschirurgie vanwege een huidtumor in het hoofd/halsgebied. In deze folder vindt u informatie over de wondverzorging na de operatie.

Voor meer informatie over huidtumoren verwijzen wij u naar de website facial-plastic-surgery.nl en de website van KWF kankerbestrijding.

Wondverzorging van het huidtransplantaat op het gezicht

Wondverzorging huidtransplantaat eerste week

Na de operatie is het transplantaat afgedekt met een stabiliserend drukverband. Dit verband moet ongeveer een week blijven zitten tot de controle op de polikliniek.

Het is belangrijk dat u het verband niet aanraakt, niet beweegt, niet verwijdert en niet nat laat worden tot u terugkomt op de polikliniek. De reden hiervoor is dat als het huidtransplantaat beweegt, de vaatjes niet kunnen ingroeien en de kans bestaat dat het huidtransplantaat wordt afgestoten. 

Wondverzorging huidtransplantaat na de eerste week

  • Na 1 week wordt op de polikliniek het verband verwijderd en krijgt u verdere instructies voor de wondverzorging. 
  • Uw arts bepaalt tijdens de eerste controle de vitaliteit van het transplantaat. Mogelijk gaat het transplantaat korsten en heeft het extra verzorging nodig. Het kan zijn dat u voor extra controles naar het ziekenhuis moet komen. Het kan nodig zijn dat de korstjes afgeknipt worden. Houd het transplantaat in ieder geval nog 1 week droog.

Wondverzorging van het donorgebied in de hals

  • Houd de wond en de pleisters droog. 
  • Laat de pleisters indien mogelijk zitten tot het polikliniekbezoek 1 week na de operatie. 
  • Na 1 week worden de pleisters en onderliggende hechtingen verwijderd op de polikliniek. Hierna mag de huid weer nat worden.

Telefoonnummers

Polikliniek KNO Utrecht/ Zeist
088 250 5026

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 5 september 2019

Code: KNO47