Zweetklierontsteking

Deze folder geeft u informatie over een ontsteking van een zweetklier (in medische termen een hydradenitis) en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

De behandeling van een zweetklierontsteking vindt plaats in de Diak Clinic, onderdeel van het Diakonessenhuis. Meestal is dat op locatie Zeist. Soms wordt een ingreep om medische redenen in Utrecht gepland. Uw polikliniekafspraken kunnen op een locatie naar keuze.

Algemeen

Ligging en functie van de zweetklieren

Over het gehele lichaam bevinden zich zweetklieren die een rol spelen bij het transpireren of zweten. Dit zijn de eccriene zweetklieren. Daarnaast bestaan er nog apocriene zweetklieren in de oksels en in de liezen, die behalve transpiratievocht ook een geur afgeven, de bekende zweetgeur. 

Wat is een zweetklierontsteking?

De apocriene zweetklieren kunnen ontstoken raken. Die onsteking heet hydradenitis. Het is een onschuldige maar vervelende afwijking, die soms operatief moet worden behandeld. Een zweetklierontsteking kan plotseling (acuut) ontstaan met abcesvorming, of kan chronisch (aanhoudend) zijn met afwisselend meer en minder klachten. De ontsteking kan beperkt blijven tot een klein gebied of zich langzaam uitbreiden over een groter gebied in de oksel of lies.

Diagnose en onderzoek

De arts stelt de diagnose aan de hand van uw klachten en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek is in het algemeen niet nodig.

De behandelingsmogelijkheden

Afhankelijk van de situatie kunnen uw klachten met leefregels en eventueel medicijnen of met een operatie worden behandeld.

Leefregels en medicijnen 

Als u een lichte vorm van ontsteking hebt, is het belangrijk dat u enkele leefregels in acht neemt. Deze worden genoemd onder het kopje 'Leefregels’ (zie verderop in de folder). Soms krijgt u een antibioticakuur voorgeschreven.

Operatie

Bij een beperkt gebied met ontsteking wordt in het algemeen tijdens een kleine poliklinische operatie onder plaatselijke verdoving het aangedane huidgebied verwijderd. 

Betreft het een groter gebied of zijn er ontstekingen op meer plaatsen, dan kan het nodig zijn de operatie via de afdeling dagbehandeling (opname van een dag) of tijdens een korte opname (enkele dagen) uit te voeren. De operatie vindt dan plaats onder plaatselijke of algehele verdoving. De duur van de operatie is -afhankelijk van de omstandigheden - meestal minder dan een uur. Tijdens die operatie verwijdert de arts het huidgebied met de ontstoken zweetklieren. Afhankelijk van de mate van ontsteking kan de arts besluiten de wond te verkleinen met enige hechtingen of geheel open te laten. Meestal wordt de wond niet geheel dichtgemaakt om te voorkomen dat bacteriën onder de huid worden ingesloten en zo een nieuwe ontsteking kunnen veroorzaken. Een nadeel van deze open wondbehandeling is dat het litteken uiteindelijk wat minder mooi kan zijn. 

Bij zeer uitgebreide, meestal lang bestaande problemen die niet op andere wijze tot rust te brengen zijn, kan besloten worden tot een plastisch-chirurgische operatie. Hierbij wordt het gehele gebied in de oksel of lies verwijderd, waarna het wonddefect wordt bedekt met een huidtransplantaat. Deze grotere ingreep is slechts zelden noodzakelijk. In deze folder zal hierop niet verder worden ingegaan. 

Bij een abces is een spoedoperatie nodig. Onder plaatselijke verdoving maakt de arts een snee in het abces zodat de inhoud goed weg kan stromen en de abcesholte goed kan worden schoongespoeld. De wond wordt meestal open gelaten. 

Mogelijke complicaties na een operatie
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo zijn ook bij deze operaties de normale kans op complicaties aanwezig, zoals een nabloeding of wondinfectie. 

Het zal duidelijk zijn dat de kans op een infectie bij deze ingreep groter is. Het is mogelijk dat de ontsteking in de zweetklieren zich, ondanks de operatie, gaat uitbreiden naar de omgeving. Daardoor kan een volgende operatie noodzakelijk worden.

Na de operatie
Indien de ingreep onder plaatselijke verdoving is uitgevoerd, zal deze één tot twee uur later uitgewerkt zijn. Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben, waarvoor u pijnstillers als paracetamol kunt gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist en het is raadzaam om voor de ingreep deze pijnstillers alvast in huis te halen.

Zolang de wond open is, moet u vanaf de dag na de ingreep het wondgebied dagelijks twee- tot driemaal douchen of wassen met 'zeepvrije' zeep (Ph-neutraal) of een ‘zeepvrije' douchegel. Met behulp van de douchekop kunt u de wond goed schoon spoelen. Daarna moet u het wondgebied droog deppen en met  een gaasverband bedekken. Afhankelijk van de plaats van de operatie (oksel of lies) en de omvang van de ingreep zult u meestal binnen enkele dagen tot weken uw normale activiteiten kunnen hervatten. 

Controleafspraak
Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor een poliklinische controle. Eventuele hechtingen kunnen na ongeveer één week verwijderd worden. In het algemeen is de wond binnen drie tot vier weken helemaal dicht.

Leefregels

Een aantal leefregels is van belang als u een zweetklierontsteking heeft of heeft gehad:

 • Houd dagelijks de oksels en de liesgebieden goed schoon, bijvoorbeeld door die gebieden goed te douchen.
 • Gebruik een 'zeepvrije' zeep (pH-neutraal) of 'zeepvrije' douchegel.
 • Dep de gebieden na het wassen goed droog.
 • Gebruik geen poeders in de oksels of in de liezen.
 • Draag geen strakzittende of schurende kleding. Als ondergoed voldoen ‘boxer-shorts’ doorgaans goed.
 • Gebruik alleen een deodorant zonder transpiratieremmer.
 • Roken is een belangrijke factor bij het ontstaan van een zweetklierontsteking. Als u rookt, raden we u dan ook aan om daarmee te stoppen.

Vragen

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie.

Telefoonnummers

Polikliniek Chirurgie
088 250 5333

 • toets 1 voor het maken / verzetten van afspraken op de polikliniek in Utrecht en Zeist
 • toets 2 voor vragen rond opname
 • toets 3 voor medisch inhoudelijke vragen
 • toets 4 voor overige vragen


Voor het maken of verzetten van afspraken op de polikliniek in Doorn kunt u bellen met polikliniek Doorn, telefoonnummer 088 250 8888.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie?  Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 10 mei 2019

Code: CH49