Christa kreeg kanker en deelt haar levenslessen

In 2019 kreeg Christa van Werkum (61) onverwacht de diagnose kanker. Zij werd daarvoor behandeld in het Diakonessenhuis. Van haar ziekte en herstel heeft ze veel geleerd. Haar levenslessen en tips over omgaan met kanker deelt ze graag met anderen. Dat doet ze hier, maar vooral ook via haar blogs.

“In 2019 kreeg ik onverwacht de diagnose eierstokkanker. Vanwege een dikke, pijnlijke buik had de huisarts me naar het ziekenhuis gestuurd. Ik dacht toen zelf nog aan een blindedarmontsteking. In het ziekenhuis werd ik echter al snel met mijn neus op de feiten gedrukt: eierstokkanker met uitzaaiingen in de buik. En dan kom je in een mallemolen terecht: eerst moest het vocht uit mijn buik, vervolgens kreeg ik drie lange, zware chemokuren, toen een operatie in het UMCU en daarna nog drie zware chemokuren. Ik voelde me vaak enorm beroerd en heb lange tijd nodig gehad om te herstellen”.

In goede handen

Christa vertelt dat zij zich tijdens het hele behandeltraject steeds in goede handen heeft gevoeld. “Ik ben tijdens mijn behandeltraject zo veel deskundige, betrokken en liefdevolle zorgverleners tegenkomen: mijn oncoloog, de casemanager bij wie ik terecht kon met al mijn vragen, de verpleegkundigen op het dagbehandelcentrum, mijn ziekenhuispsycholoog, de spoedeisende hulp die ik altijd kon bellen als ik het even niet meer wist, de laborant… Ik prijs al mijn zorgverleners bij deze de hemel in! Het advies dat ik alle patiënten en hun naasten zou willen geven is: “Heb vertrouwen in je behandelaars! En trek aan de bel als je geen vertrouwen hebt. En ook: vraag hulp of uitleg als iets niet duidelijk is, of als je je zorgen maakt. Mij heeft dat veel geholpen.”

- tekst gaat verder onder de foto -

Christa op het strand

Christa

Klein geluk

Door mijn ziekte heb ik veel geleerd. Onder andere over hoe belangrijk het is om moed en hoop te houden, ook wanneer het je zwaar valt. En over het belang van lichtpuntjes en klein geluk. Klein geluk helpt om moeilijke tijden beter te doorstaan en om, voor zover mogelijk, verder te herstellen en te helen. Als je maar goed kijkt zijn die er altijd! In de natuur, in menselijk contact en in jezelf. Als je beroerd bent is het hard werken om positief te blijven, maar het loont!”

Christa blogt

“Toen ik me realiseerde dat ik zo veel geleerd had door het ziek zijn, bedacht ik me dat anderen daar misschien ook iets aan kunnen hebben. Daarom ben ik gaan bloggen over de levenslessen die kanker mij heeft geleerd en over wat kan helpen om deze zware periode beter te doorstaan. Ik schrijf onder andere over onderwerpen als: de haat-liefde verhouding met mijn behandeltraject, loser of held?, dapper?!, kanker en werk, klein geluk en levenskunst.

Ik schrijf niet alleen voor patiënten, ook voor hun naasten en medische hulpverleners. Ik krijg regelmatig terug dat mensen zich er in herkennen en er iets aan hebben… Dat doet mij goed!”

 

Update juni 2023: In augustus 2022 kreeg Christa opnieuw een recidief. Zijn is nu in behandeling bij dezelfde oncoloog in ons ziekenhuis. Op haar blog schrijft Christa over hoe het is om palliatief te zijn en hoe zij daar mee omgaat.

Lotgenoten

Benieuwd? Christa’s blogs zijn te vinden op ChristaBlogt. Ook publiceert ze regelmatig op andere sites zoals www.kanker.nl, op de site van Stichting Olijf en de site van Stichting Als kanker je raakt.