Fertiliteitsonderzoeken
We kunnen verschillende vruchtbaarheidsonderzoeken bij u doen. Welke onderzoeken we doen? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie.
Het oriënterend fertiliteitsonderzoek
Het eerste onderzoek is het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO).Tijdens het oriënterend fertiliteitsonderzoek zoeken we het antwoord op drie vragen:
- Heeft u regelmatig een eisprong?
- Heeft uw partner genoeg zaadcellen?
- Kunnen de eicel en de zaadcellen elkaar bereiken?
Aanvullend onderzoek
Na het doen van onderzoeken komt u weer terug bij de gynaecoloog. U krijgt de uitslagen van de onderzoeken en hoort hoe we u gaan behandelen.
Een baarmoederfoto maken
Op een baarmoederfoto zien we hoe uw baarmoeder eruitziet en hoe uw baarmoeder ligt. Ook laat de foto zien hoe doorgankelijk uw eileiders zijn.
Voor de baarmoederfoto gaat u naar de röntgenafdeling. U krijgt daar eerst een inwendig onderzoek. Daarna spuiten we contrastmiddel in uw baarmoeder en eileiders in en maken we de foto’s.
Hysteroscopie
Bij een hysteroscopie bekijken we met een kijkbuisje uw baarmoederholte en de toegang naar de eileiders. We gaan via uw vagina met het kijkbuisje naar binnen.
Kijkoperatie
Voor dit onderzoek gaat u onder narcose. We kijken met een dun buisje in uw buikholte. De gynaecoloog maakt hiervoor twee kleine sneetjes in uw buik. De operatie doen we om te zien:
- Of er verklevingen rond uw eileiders of eierstokken zitten.
- Of er sprake is van endometriose, vleesbomen of ontstekingen.
- Wat de kwaliteit en de doorgankelijkheid van uw eileiders is.