Wetenschappelijk onderzoek Orthopedie

Onze specialisten doen vanuit het Clinical Orthopedic Research Center midden-Nederland (CORC mN) klinisch orthopedisch onderzoek. Het onderzoekscentrum houdt zich bezig met de opzet, uitvoer en uitwerking van klinische studies.

Aandachtsgebieden CORC mN

Het CORC mN doet onderzoek op de volgende gebieden: 

  • prothesiologie van het heup-, knie- en schoudergewricht
  • onderzoek naar innovatieve chirurgische technieken en materialen in de wervelkolom
  • optimaliseren van logistiek en processen binnen de orthopedie 
  • optimalisering van behandeling van bepaalde patiëntengroepen 
  • wetenschap integreren in primaire zorg 

Samenwerking

Het onderzoekscentrum werkt nauw samen met andere specialismen, waaronder traumatologie, radiologie, reumatologie, revalidatie en fysiotherapie. Het CORC mN werkt ook samen met de ziekenhuizen St. Antonius te Nieuwegein, UMC Utrecht, OLVG in Amsterdam, MC Haaglanden te Den Haag, VU MC Amsterdam en het Erasmus MC te Rotterdam.

Onderzoek knieprotheses

Orthopedisch chirurg A.W. Zürcher doet samen met het VU Medisch Centrum onderzoek naar knieprotheses. Hij richt zich daarbij op patiënten met een type knieprothese met een beweeglijk lager. Hij heeft gemeten in hoeverre patiënten hun knie kunnen draaien tijdens een bepaalde activiteit. Het onderzoek is een promotietraject met als promotoren prof. dr. R.G. Pöll en prof. dr. J. Harlaar.

Onderzoek meniscus

De operatie die onze orthopedisch chirurgen het meest uitvoeren is artroscopie (kijkoperatie) van de knie waarbij we een scheur in de meniscus kunnen behandelen. Samen met het OLVG in Amsterdam doen we op dit gebied onderzoek. Daarin vergelijken we de standaard manier van behandelen met fysiotherapie. Komt u bij ons met een gescheurde meniscus? Dan kunt u kiezen of u meedoet met het onderzoek. U krijgt dan een van de twee behandelingen. Welke? Dat bepalen we door een loting.