Nieuwbouw en verbouwing Diakonessenhuis

Het Diakonessenhuis: de beste zorg dichtbij, ook in de toekomst

Het Diakonessenhuis is al ruim 175 jaar hét vertrouwde stads- en regioziekenhuis in de regio Utrecht, Zeist en Doorn. Ons ziekenhuis staat bekend om mensgerichte en kwalitatief hoogstaande zorg. En dat willen we ook in de toekomst zo houden. Daarom is aandacht voor innovatie en technologie belangrijk, en dit hebben we ons over de vraag gebogen: wat is er nodig om deze zorg ook in de toekomst te kunnen blijven bieden? Eén ding is duidelijk: het Diakonessenhuis blijft het ziekenhuis van, en in, Utrecht.
We blijven op de huidige locatie. Het kunnen vernieuwen van onze gebouwen moet dus stapsgewijs gebeuren, en altijd met prioriteit voor het doorgaan van alle zorg. 

Stip op de horizon: hoe ziet het ziekenhuis eruit in 2055?

We denken dat er in 2055 een ziekenhuis staat, met veel groen. Een ziekenhuis, dat zal bestaan uit drie blokken: één voor acute zorg, één voor de verpleegafdelingen met bedden en één voor de poliklinieken en kantoren. Het vierde blok is om ruimte te houden om ook in de toekomst te kunnen blijven vernieuwen. We willen immers goed kunnen blijven antwoorden op de vragen die ons gesteld worden, ook in de toekomst.

Bouw en vernieuwing van het Diakonessenhuis 2055

Met nieuwe gebouwen willen - en kunnen- we optimaal aansluiten bij de ontwikkelingen in de zorg. Een veranderende visie op zorg (zoals ‘alleen in het ziekenhuis als het moet’) vraagt bijvoorbeeld om meer voorzieningen voor korter verblijf en meer éénpersoonskamers. Tenslotte gaan ook (technische) innovaties en veranderende samenwerkingsrelaties in de zorg zorgen voor een ander gebruik van onze ruimte.

Artis Impression van het nieuwe gebouw Diakonenssenhuis 2055

De komende vijf jaar

We bouwen naar deze eindsituatie toe, steeds in stappen van vijf jaar. Dat is belangrijk omdat we steeds optimaal willen aansluiten bij actuele inzichten. Een groene omgeving en aandacht voor duurzame keuzes staan in alle fases bovenaan.

Plattegrond bestaande situatie bouw en verbouwing Diakonessenhuis 2022

In de komende vijf jaar doen we enkele interne verbouwingen en renovaties in het ziekenhuis, zo zijn er een nieuwe Stilteruimte in de centrale hal en een nieuwe polikliniek Mond, kaak en aangezicht gerealiseerd. 

In dit tijdvak zullen we ook beginnen met de eerste vleugel van de nieuwbouw, de huisvesting voor het Vrouw-Kind Centrum en de klinieken. De bouw hiervan kan starten als de oudbouw (links voor de hoofdingang) is gesloopt. Dit hopen we begin 2024 te kunnen doen.

Staan we aan de vooravond van de start van een project? Dan vindt u deze informatie altijd hier, op onze website.

Zomer 2024:
We hopen na de bouwvak-vakantie te kunnen starten met de sloop van de oudbouw. Dat gaat op een zorgvuldige manier, waaraan geen sloopkogel te pas komt. We gaan staal, stenen, hout en beton apart van elkaar verzamelen en afvoeren. In de aanloop hiervan doen we asbestonderzoeken en- verwijdering in de oude gebouwen. Deze informatie hebben we eind april verspreid bij onze buurtbewoners.