M. Geerts
verpleegkundig specialist
M. GeertsOok als u niet meer beter kunt worden, zijn we er voor u en uw naasten.
Wanneer u te horen krijgt dat u een levensbedreigende ziekte heeft en niet beter kunt worden, roept dat veel vragen op. Hoe ziet de toekomst eruit? Welke klachten kunt u krijgen en wat kunnen we hieraan doen? Waar kunt u hulp en informatie krijgen?
Dit kan het geval zijn bij patiënten met een levensbedreigende ziekte zoals kanker. Maar ook bij kwetsbare patiënten, oude patiënten en patiënten met chronische ziekten. Hier leest u wat wij in deze periode voor u en uw familie en vrienden kunnen betekenen.
Niet meer beter kunnen worden betekent niet dat er geen behandeling of begeleiding meer mogelijk is. Integendeel! We kunnen nog veel doen om deze periode voor u en uw familie en vrienden zo goed mogelijk te laten verlopen. Palliatieve zorg en behandeling richt zich op de verbetering en het behoud van kwaliteit van leven. Ook richt het zich op een waardige afronding van het leven.
In een vroege fase van palliatieve zorg richt de behandeling zich vaak op het remmen of stabiel maken van de ziekte. Later in het ziekteproces richten we de aandacht meer op een goede behandeling van klachten als pijn, benauwdheid, onrust of misselijkheid. Ook schenken we altijd aandacht aan uw zorgen en vragen op praktisch, emotioneel en psychosociaal gebied. Hierbij gaan we uit van uw wensen en behoeften. Die zijn voor iedereen anders.
Wij willen u deze zorg en ondersteuning zo goed mogelijk leveren. Artsen en verpleegkundigen werken daarbij samen met andere mensen die in de zorg werken. Bijvoorbeeld met geestelijk verzorgers, psychologen, diëtisten en fysiotherapeuten. Maar ook met mensen buiten ons ziekenhuis zoals huisartsen en thuiszorg. Het team ondersteunende en palliatieve zorg (TOPZ) ondersteunt en adviseert hen daarbij.
Het TOPZ bestaat uit medisch en verpleegkundig specialisten, een geestelijk verzorger en een kader(huis)arts palliatieve zorg. Alle leden zijn gespecialiseerd in palliatieve zorg. Als het nodig is betrekken zij andere artsen.
U en uw arts kunnen het TOPZ om advies vragen. Dan bezoekt de verpleegkundig specialist van het TOPZ u op de afdeling om uw situatie te bespreken. Tijdens dit gesprek hebben u en uw familie en vrienden alle ruimte om vragen te stellen en uw zorgen te uiten. We bespreken de behandeling en begeleiding die u al heeft gehad met uw arts en andere betrokkenen. Daarna geven we een advies aan uw arts en als u wil een plan van aanpak voor de komende tijd.
Natuurlijk gebeurt er niets zonder uw goedkeuring. Soms is het voor u en uw familie en vrienden ook niet gewenst of nodig om iemand van de TOPZ te ontmoeten. Uw eigen arts blijft uw behandelaar.
Elke arts of verpleegkundige kan het TOPZ om advies vragen. Misschien wilt u of uw familielid of vriend zelf extra advies, informatie of ondersteuning door het TOPZ. U kunt dit laten weten aan uw arts of verpleegkundige. Zij kunnen voor u een gesprek met het TOPZ-team aanvragen.
verpleegkundig specialist
M. Geertsklinisch geriater
dr. M.E. Hamakerverpleegkundig specialist i.o.
M. de JongKlinisch geriater
E. Kropmaninternist-oncoloog
L.van Leeuwen-Snoeksanesthesioloog-pijnspecialist
dr. B. Logeestelijke verzorger
W. Oldenhofklinisch geriater
A.M. Vondelingverpleegkundig specialist
T. ZijlstraU kunt de informatie op deze pagina ook nalezen in onze folder Als genezen niet meer mogelijk is. Misschien wilt u meer informatie. Hieronder geven wij een overzicht van betrouwbare sites en informatie die u kunnen helpen bij het nadenken en praten over de laatste levensfase en het sterven.
Folder voor patiënten, ontwikkeld door het IKNL, over het gebruik van morfine bij pijn
Folder voor naasten, ontwikkeld door het IKNL
Folder voor naasten, ontwikkeld door het IKNL
Folder voor patiënten en hun naasten, ontwikkeld door het IKNL
Folder voor patiënten en hun naasten, ontwikkeld door het IKNL
Informatie over het levenseinde op de website van de Nederlandse huisartsen.
Informatie en ervaringen over ongeneeslijk ziek zijn en palliatieve zorg
E-book met praktische tips en aandachtspunten om het gesprek met uw arts te voeren over grenzen, wensen en verwachtingen rond uw levenseinde
Actuele informatie over palliatieve zorg in de gemeenten Utrecht, Bunnik, De Bilt, Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede
Informatiepagina over palliatieve zorg beheerd door de Patiëntenfederatie.
Deze site helpt je met informatie, ervaringen van anderen en links naar organisaties die kunnen helpen.