Kosten en vergoedingen
Onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis kosten geld. Uw zorgverzekeraar betaalt vaak een deel of alles. Welk deel voor u betaald wordt, hangt af van uw zorgverzekering en van de afspraken die wij met uw verzekeraar hebben. Wij hebben voor alle onderzoeken en behandelingen contracten afgesloten met verzekeraars. Bent u niet verzekerd? Dan betaalt u zelf de kosten.
Actuele prijslijsten onderzoeken en behandelingen
Bent u niet verzekerd? U betaalt dan wat wij noemen de passantenprijs. Bekijk de prijs van uw onderzoek of behandeling aan de hand van de de zorgproductcode van uw onderzoek of behandeling. Vraag de zorgproductcode op bij uw specialist. Prijslijsten (pdf) geldig van:
Prijslijsten (pdf) geldig van:
- 1 januari tot en met 31 december 2023 (behandelingen)
- 1 januari tot en met 31 december 2023 (dure geneesmiddelen)
- 1 januari tot en met 31 december 2022 (behandelingen)
- 1 januari tot en met 31 december 2022 (dure geneesmiddelen)
- 1 januari tot en met 31 december 2021 (behandelingen).
- 1 januari tot en met 31 december 2021 (dure geneesmiddelen)
- 1 mei tot en met 31 december 2020 (behandelingen)
- 1 januari tot en met 31 december 2020 (dure geneesmiddelen)
- 1 januari tot en met 30 april 2020 (behandelingen)
- 1 januari tot en met 31 maart 2024 (behandelingen)
Kosten telefonisch consult
Soms hoeft u voor een consult niet naar het ziekenhuis te komen. Uw behandelaar belt u thuis voor een (herhaal)consult.
Een telefonisch (herhaal)consult heeft dezelfde prijs als een consult in het ziekenhuis.
Veelgestelde vragen over kosten en vergoedingen
Zit uw vraag er niet bij of komt u er niet uit? Bel dan uw zorgverzekeraar. Of bel onze zorgadministratie op 088 250 6404. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 08.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur. Of mail naar [email protected].
Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt onder andere:
- veelgebruikte geneeskundige zorg door huisartsen
- medisch specialisten en verloskundigen
- verblijf in het ziekenhuis
- geneesmiddelen
- medische hulpmiddelen
- wijkverpleging
U betaalt meestal wel uw eigen risico. Lees meer over welke zorg precies in het basispakket zit op www.rijksoverheid.nl.
De meeste ziekenhuisbehandelingen worden vergoed. U moet hiervoor een geldige verwijzing hebben. Bijvoorbeeld van uw huisarts. Let ook op of:
- u een naturapolis of een restitutiepolis heeft
- uw behandeling verzekerde of onverzekerde zorg is
- uw zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis van uw keuze. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar
Niet-medisch noodzakelijke zorg wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld cosmetische (plastische) chirurgie en sterilisatie. Deze zorg moet u zelf betalen tenzij u een aanvullende verzekering heeft voor deze behandeling.
Wilt u precies weten welke zorg in uw geval wordt vergoed en welke niet? Bekijk dan de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
Iedereen ouder dan 18 jaar betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgkosten uit het basispakket. In 2021 is dat 385 euro. Dit betekent dat u de eerste 385 euro aan zorgkosten uit het basispakket zelf betaalt.
Voor bepaalde zorg betaalt u geen eigen risico. Bijvoorbeeld huisartsenzorg en kraamzorg. Lees meer over eigen risico op de website van de Rijksoverheid.
Voor een bezoek aan de huisarts of de huisartsenpost betaalt u geen eigen risico. Voor een bezoek aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis wel.
Een behandeling noemen we een DBC-zorgproduct. DBC staat voor diagnose behandeling combinatie. De startdatum van uw behandeling bepaalt in welk jaar het eigen risico wordt aangesproken.
Bijvoorbeeld: uw DBC-zorgproduct start in november 2023 en eindigt in februari 2024. Er vindt dan een verrekening plaats met het (openstaande) eigen risico van 2023.
Soms bestaat een behandeling uit meerdere DBC-zorgproducten. Als een van deze DBC-zorgproducten in een volgend jaar (bijvoorbeeld 2024) wordt gestart, dan wordt voor dat DBC ook het eigen risico van dat jaar (2024) aangesproken.
Lees meer over uw ziekenhuisrekening op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit.
Ja dit kan. Bovenaan deze pagina vindt u een prijslijst met passantenprijzen. Dit zijn de prijzen die u betaalt als u niet verzekerd bent. Bekijk de lijst om een idee te krijgen van de prijs van uw behandeling.
De passantenprijs geldt ook als uw verzekeraar geen contract heeft met ons ziekenhuis. Heeft uw zorgverzekeraar een contract met ons? Dan is de prijs meestal lager.
De prijs hangt ook af van de onderzoeken en van de diagnose die we stellen. Dit is vooraf vaak nog niet bekend. Het is voor ons lastig om precies te zeggen wat uw behandeling vooraf kost.
De meeste ziekenhuisbehandelingen kosten meer dan het verplichte eigen risico. Meestal bent u bij een bezoek aan het ziekenhuis uw verplichte eigen risico dus kwijt.
De kosten van een behandeling zijn de gemiddelde kosten. Ook andere kosten die wij hebben, zitten in deze prijs. Bijvoorbeeld de kosten voor:
- huisvesting
- apparatuur
- de gemiddelde kosten van veelvoorkomende onderzoeken
Een patiënt die voor een bepaalde behandeling een röntgenfoto nodig heeft, krijgt dezelfde rekening als de patiënt die vier röntgenfoto’s nodig heeft.
Vanaf het moment dat u ‘medisch uitbehandeld’ bent (dus wanneer uw verblijf niet meer medisch nodig is) en u in afwachting bent van een plek in een andere zorginstelling, moet u mogelijk een eigen bijdrage betalen. Hoe hoog deze bijdrage is, hangt af van uw inkomen. Wilt u weten hoe hoog uw eigen bijdrage wordt dan kunt u dit navragen bij het CAK (www.hetcak.nl). De rekening van de eigen bijdrage ontvangt u van het CAK.
Op de nota voor uw behandeling vindt u de volgende begrippen en codes:
- DBC-zorgproduct
- Startdatum/begindatum
- Einddatum
- Aantal zorgactiviteiten
- Zorgactiviteit
- Uitvoerdatum zorgactiviteit(en)
- Consumentenomschrijving bij het DBC-zorgproduct
- Declaratiecode
Lees uitleg van deze codes en begrippen vindt u op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit.
Met vragen over uw zorgnota kunt u terecht bij onze afdeling Zorgadministratie (088 250 6404) op maandag t/m donderdag van 08.00 - 16.00 uur en op vrijdag van 08.00 – 12.00 uur. Of mail naar [email protected].
Ja dit kan. Vraag een kopie van de rekening op bij onze afdeling Zorgadministratie. Bel met 088 250 6404 op maandag t/m donderdag van 08.00 - 16.00 uur en op vrijdag van 08.00 – 12.00 uur. Of mail naar [email protected].
U kunt nog ruim een jaar na uw behandeling een rekening krijgen. Er zijn landelijke afspraken voor het afrekenen van behandelingen (DBC-zorgproducten). DBC staat voor diagnose behandeling combinatie.
Dit zijn de afspraken:
- Een DBC-zorgproduct moet na maximaal 120 dagen worden afgesloten.
- Na sluiting heeft het ziekenhuis een jaar de tijd om de rekening in te dienen. Het ziekenhuis dient meestal de rekening binnen een maand in.
- De zorgverzekeraar heeft 30 dagen de tijd om de rekening te betalen.
We gaan uit van de startdatum van uw DBC-zorgproduct (behandeling) voor vergoeding. Dit betekent dat wij de rekening naar de zorgverzekeraar sturen waar u bij de start van de behandeling verzekerd was.
Stapt u over van zorgverzekering? Laat u goed informeren over de eventuele gevolgen voor vergoeding van behandelingen die u ondergaat.
Als wij u behandelen, berekenen we niet elke scan, injectie of handeling apart. Uw zorg berekenen we via wat wij DBC-zorgproducten noemen. DBC staat voor diagnose behandeling combinatie.
DBC-zorgproducten zijn zorgpakketten die standaard zijn bij een bepaalde behandeling. Bijvoorbeeld een gebroken arm. De prijs is een gemiddelde van alle kosten bij een gebroken arm.
Lees meer over uw ziekenhuisrekening op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit.
Het Diakonessenhuis sloot voor 2024 met alle zorgverzekeraars een contract af voor bijna alle zorg uit het basispakket en voor een groot deel van de aanvullende zorg.
Bent u verzekerd? Uw behandeling wordt in bijna alle gevallen vergoed. Controleer altijd bij uw zorgverzekeraar wat de hoogte van uw vergoeding is. Dit is afhankelijk van uw behandeling of aandoening en uw polis.
Ja dit kan. U kunt een keer per jaar van zorgverzekering veranderen. Uw bestaande zorgverzekering moet u opzeggen voor 1 januari. Voor 1 februari daaropvolgend moet u een nieuwe zorgverzekering hebben afsluiten. Deze geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari.
Meer weten over onze kosten en vergoedingen? Lees dan onze algemene voorwaarden.