Hooikoorts bij kinderen

Hooikoorts is een allergische reactie aan de luchtwegen. De oorzaak van die reactie is het inademen van stuifmeel, zoals graspollen die in de lucht zweven. Dit noemen we ‘hooikoorts’. De medische term is ‘allergische rhinitis’.

Bij wie komt hooikoorts voor?

Ongeveer een kwart van de mensen in Europa heeft last van een inhalatieallergie. Hooikoorts is één van de belangrijkste van die allergieën.

Klachten bij hooikoorts

De allergische reactie kent een vroege en late reactie. Bij de vroege reactie heeft uw kind klachten als een loopneus, jeukende en/of tranende ogen en niezen. De late reactie heeft te maken met ontstekingscellen. Deze ontstekingsreactie komt voor in de bovenste en onderste luchtwegen. Bij de bovenste luchtwegen leidt dit tot klachten als een verstopte neus en hoesten. Bij de onderste luchtwegen leidt dit tot een piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) en een gevoel van benauwdheid. Klachten van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen.

Behandeling van hooikoorts

De meeste hooikoortsklachten kunt u prima zelf behandelen. Met pillen, oogdruppels of een neusspray van de drogist. Maar bij sommige kinderen breiden de hooikoortsklachten zich steeds verder uit. Ze krijgen last van hun longen en oren en hebben last van vermoeidheid. Dat kan zelfs voor  problemen zorgen op school. In dat geval bekijken we of immunotherapie voor uw kind een optie is.

Algemene tips en adviezen bij hooikoorts

  • Smeer vaseline onder ogen en neus
  • Draag buiten een zonnebril
  • Check de pollen in de lucht via speciale apps (allergieradar) of teletekst (pagina 707-714)
  • Hang wasgoed niet buiten te drogen
  • Douche voor het slapen

Immunotherapie bij hooikoorts

Immunotherapie is een behandeling voor mensen met hooikoorts. Bij deze therapie geven we uw kind een hoge hoeveelheid van het allergeen – de stof - waar uw kind allergisch voor is. Hierdoor kan het lichaam van uw kind na een tijd beter tegen deze stof. Dit betekent dat de klachten minder worden.Immunotherapie is een zware therapie die drie tot vijf jaar duurt. Mensen kunnen kiezen tussen dagelijks een pilletje óf maandelijks een injectie in het ziekenhuis. Hooikoorts genezen kan niet, maar immunotherapie kan klachten wel verminderen.

U kunt deze video alleen bekijken als u cookies accepteert. Meer informatie over cookies.

Kinderarts-allergoloog Marike Stadermann vertelt in Het Klokhuis uit wat hooikoorts is

Allergiecentrum

In ons ziekenhuis werkt een specialistisch team intensief samen voor de zorg aan kinderen met een allergie, astma en eczeem.

Marike Stadermann met een patiënt in het Allergiecentrum