Freya.nl
Freya is een vereniging van en voor mensen bij wie zwanger worden of blijven niet of niet makkelijk lukt. Je vindt hier betrouwbare informatie over vruchtbaarheidsproblemen, zoals het Asherman syndroom.
Bij het Asherman syndroom zijn er verklevingen in de baarmoederholte, door beschadiging van het baarmoederslijmvlies. Meestal komt dit door een operatie of ingreep, zoals een curettage. Deze verklevingen zorgen voor menstruatie- en vruchtbaarheidsproblemen.
Het Asherman syndroom is een aandoening waarbij de baarmoederholte een of meer verklevingen heeft. Dat komt door littekenweefsel in de baarmoeder, waarbij de wanden van de baarmoeder aan elkaar vastgeplakt zitten. Hierdoor bouwt het baarmoederslijmvlies zich vaak niet op of minder goed op. Dit beïnvloedt de menstruatie. En het vermindert het de kans op een (voldragen) zwangerschap.
Er is nog maar weinig informatie over waarom sommige vrouwen het Asherman syndroom krijgen en anderen niet. Het syndroom ontwikkelt zich doordat er schade ontstaat aan de basale laag van het baarmoederslijmvlies. Waarschijnlijk is het baarmoederslijmvlies met name kwetsbaar in de eerste vier weken na een zwangerschap of miskraam. Oorzaken van het Asherman syndroom kunnen zijn:
Naar schatting eindigt 1 op de 1000 zwangerschappen in het Asherman Syndroom. Niet alle vrouwen met Asherman gaan met klachten naar de dokter. En niet alle vrouwen met Asherman ervaren klachten. Bijvoorbeeld omdat er geen sprake is van een actieve kinderwens.
Symptomen die passen bij het Asherman syndroom zijn bijvoorbeeld:
De diagnose Asherman syndroom wordt vastgesteld met een hysteroscopie. Tijdens de hysteroscopie kijkt de gynaecoloog met in de baarmoeder, om te achterhalen of er inderdaad verklevingen zijn. Hiervoor wordt een buis met een klein cameraatje via de vagina ingebracht in de baarmoeder. Het is hierbij mogelijk een plaatselijke verdoving of een roesje te krijgen. De hysteroscopie is een kleine behandeling die plaatsvindt op de polikliniek. U kunt dezelfde dag nog naar huis.
Als uit de hysteroscopie blijk dat er verklevingen in de baarmoederholte zitten, zijn er drie opties:
Als de gynaecoloog de verklevingen heeft doorgeknipt, krijgt u meestal direct een spiraaltje zonder hormonen. Het spiraaltje zorgt ervoor dat de wanden van de baarmoeder niet opnieuw verkleven en het slijmvlies in de baarmoederholte goed kan genezen. In de meeste gevallen blijft het spiraaltje tussen de 6 en 12 weken zitten. Daarna kan het spiraaltje worden verwijderd, bijvoorbeeld als u een kinderwens heeft.
Na behandeling en de verwijdering van het spiraaltje lukt het ongeveer 70% van de vrouwen met een kinderwens om een kind te krijgen. Er is een klein maar verhoogd risico op een miskraam of onvoldragen zwangerschap.
Vrouwen met Asherman syndroom hebben bij een toekomstige zwangerschap, miskraam of abortus een verhoogde kans op herhaling van de problemen met het loslaten van placentaweefsel. Daarom kunt u contact houden met uw behandelend arts. Bij terugkerende klachten kunt u contact opnemen.