Op het astmaspreekuur voor kinderen

U en uw kind zijn welkom op het astmaspreekuur voor kinderen bij de polikliniek Kindergeneeskunde in Utrecht, Zeist en Doorn. De poli-assistente en kinderarts onderzoeken uw kind.

De poli-assistente ontvangt u bij de polikliniek Kindergeneeskunde. Zij begeleidt u naar de spreekkamer. Ook voert zij een eerste onderzoek uit: ze meet en weegt uw kind en meet soms zijn of haar bloeddruk. De kinderarts helpt uw kind daarna meestal verder.

Onderzoeken

De kinderarts doet vaak de volgende onderzoeken om vast te stellen of uw kind astma heeft:

  • De arts vraagt u en uw kind te vertellen welke klachten uw kind heeft, wanneer die zijn begonnen en wanneer uw kind er veel of weinig last van heeft,
  • De arts onderzoekt het lichaam van uw kind. Hij luistert bijvoorbeeld naar de longen,
  • De arts onderzoekt hoe goed de longen van uw kind werken. Dit doet de arts met een longfunctietest. Een longfunctietest is een soort blaastest. Dit is mogelijk bij kinderen vanaf 6 jaar.

Polikliniek Allergiecentrum

Uw eerste bezoek aan de polikliniek duurt ongeveer een uur. Een volgende afspraak duurt ongeveer tien minuten. Heeft u in ons ziekenhuis in Utrecht de afspraak? Dan volgt u route 278 naar de polikliniek Kindergeneeskunde. In ons ziekenhuis in Zeist meldt u zich bij balie 9 A.

Artsen in opleiding

Soms helpt een coassistent of huisarts in opleiding (HAIO) u eerst. Meestal is dat tijdens uw eerste bezoek. De coassistent of HAIO vraagt naar de klachten van uw kind en doet lichamelijk onderzoek als dat nodig is. Daarna overlegt hij of zij met de kinderarts. Soms heeft de arts nog meer vragen of onderzoekt de arts uw kind. De kinderarts bespreekt daarna met u de behandelopties voor uw kind. Ook maakt u dan eventuele volgende afspraken.

Wilt u liever niet geholpen worden door een coassistent of HAIO? Dan kunt u dat aangeven als u een afspraak maakt.

Allergiecentrum

In ons ziekenhuis werkt een specialistisch team intensief samen voor de zorg aan kinderen met een allergie, astma en eczeem.

Allergoloog luist naar longen van jongen Allergiecentrum Diakonessenhuis