Bevroren schouder
Door een ontsteking van uw schouderkapsel is uw schouder stijf. U kunt hem niet meer goed bewegen. U heeft constant pijn. ’s Nachts is de pijn nog erger. Gelukkig gaat een bevroren schouder of frozen shoulder meestal vanzelf over.
Wat is een bevroren schouder?
Door een ontsteking in het kapsel van uw schouder ontstaan er verklevingen. Hierdoor is uw schouder stijf. Vaak is het onduidelijk waarom het kapsel ontsteekt. Soms ontstaat de ontsteking na een val of na een operatie. Het verschilt per persoon hoe lang u last heeft van een bevroren schouder/ frozen schoulder. Als u last heeft van suikerziekte of problemen heeft met uw schildklier, duurt de ontsteking soms wat langer.
Een frozen shoulder heeft drie fases:
Fase 1: De bevriezing
U heeft veel pijn, vaak ook ’s nachts. Uw schouder wordt steeds stijver. Deze fase duurt zes weken tot negen maanden.
Fase 2: Bevroren
De pijn wordt iets minder. Uw schouder blijft wel stijf. Bewegen is moeilijk. Deze fase duurt vier tot twaalf maanden.
Fase 3: Ontdooien
De pijn gaat weg. U kunt uw schouder steeds beter bewegen. Deze fase duurt vijf maanden tot twee jaar.
Behandeling van een bevroren schouder
Als u naar onze orthopedische kliniek komt, gaan we eerst op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Onze orthopeed stelt wat vragen en onderzoekt uw schouder. We maken een röntgenfoto en soms een scan of echo.
Een frozen shoulder ‘ontdooit’ meestal binnen één tot drie jaar vanzelf. We geven u goede pijnstillers. Een injectie met een ontstekingsremmer haalt de scherpe randen van de pijn af. Het zorgt ook voor minder nachtpijn. Een fysiotherapeut helpt u om uw schouder zo goed mogelijk te blijven gebruiken. We hoeven een frozen shoulder gelukkig bijna nooit te opereren.
Orthopedie in het Diakonessenhuis
Onze orthopedische kliniek binnen het Diakonessenhuis biedt u de beste zorg. Wij hebben korte wachttijden, ervaren specialisten en optimale service, maar alles binnen de veilige omgeving van ons ziekenhuis. Wij helpen u graag.