Discopathie

Bij discopathie is er sprake van slijtage aan uw wervelkolom. Deze slijtage zorgt voor pijn.

Wat is discopathie?

Discopathie is een veroudering van de tussenwervelschrijven van uw wervelkolom. Deze veroudering noemen we ook wel slijtage of artrose. Discopathie kan pijn veroorzaken in uw onderrug of drukken op uw zenuwen, waardoor u beenpijn kunt krijgen. Discopathie noemen we ook wel een versleten rug.

Uw tussenwervelschijf zorgt dat u schokken goed kunt opvangen. Daarnaast zorgen de tussenwervelschijven ervoor dat u uw rug kunt bewegen, zoals buigen, strekken en roteren. De tussenwervelschijf bestaat uit een zeer stugge buitenring, de ‘annulus fibrosus’, en een zachte kern, de 'nucleus pulposus'. Bij discopathie droogt deze tussenwervelschijf uit. Hierdoor wordt uw tussenwervelschijf minder elastisch en verliest deze aan volume en hoogte.

Schematische weergave van een discopathie

Een versleten rug

Slijtage is een normaal verschijnsel dat bij iedereen in verschillende mate optreedt. Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. Hoeveel uw tussenwervelschijven slijten is grotendeels erfelijk bepaald. In sommige gevallen kunnen ook belastende werkzaamheden bijdragen aan slijtage. Dit komt minder vaak voor dan men denkt. Uit onderzoek is gebleken dat roken leidt tot versnelde slijtage van uw tussenwervelschijven.

Slijtage aan uw wervelkolom leidt niet altijd tot klachten. Het proces van slijtage is niet te stoppen. Een operatie (spondylodese) biedt in de meeste gevallen geen uitkomst.

Behandeling van discopathie

Discopathie is het beste te behandelen met fysiotherapie. Daarmee maakt u de spiergroepen van uw romp en bovenbenen sterker. Ook is het belangrijk om advies te vragen over uw houding bij uw belangrijkste dagelijkse bezigheden. Denk hierbij aan advies over uw houding tijdens het zitten op kantoor.