Gescheurde schouderpees

Door ouderdom of door een val zijn een of meerdere van de pezen in uw schouder gescheurd. U heeft pijn en minder kracht in uw bovenarm. Dit heet ook wel een rotator cuffruptuur.

Wat is een gescheurde schouderpees

Er lopen spieren van uw schouderblad naar uw bovenarm. De spieren zitten met pezen aan uw bovenarm vast. Samen worden de spieren en pezen van de schouder de rotator cuff genoemd. Door slijtage van de pezen of door een val kunnen de pezen afscheuren. Vaak zien we een combinatie van oorzaken. Uw pees is al aan het slijten en scheurt af als u erop valt. Soms scheurt de pees helemaal, soms zit een deel nog goed vast.

U heeft pijn die u tot in uw arm voelt. U heeft ook minder kracht in uw arm. Simpele dingen als uw haar borstelen of iets optillen lukken niet of doen pijn.

Behandeling van een gescheurde schouderpees

Als u naar onze orthopedische kliniek komt, gaan we eerst op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Onze orthopeed stelt wat vragen en onderzoekt uw schouder. We maken een röntgenfoto en soms een echo of een scan.

Als uw schouderpees door slijtage is gescheurd of als maar een klein deel van uw pees is gescheurd,  kunnen we u meestal goed helpen zonder operatie. Door pijnstillers en fysiotherapie kunt u uw schouder vaak weer beter gebruiken en wordt de pijn minder.

Als deze behandeling niet helpt of als door een val een gezonde pees helemaal afscheurt, maken we een scan. Op de scan kunnen we zien of uw pees sterk genoeg is om weer vast te hechten.  Als dit niet mogelijk is en u al wat ouder bent, dan kan  een schouderprothese soms een goede oplossing zijn.