Behandeling van een gescheurde schouderpees

Als uw schouderpees is gescheurd, kunnen we u vaak zonder operatie behandelen. De afgescheurde pees kan meestal niet meer vastgroeien aan uw bovenarm. Andere spieren kunnen wel de functie van de gescheurde pees overnemen. In sommige gevallen is een operatie wel de betere keuze. De orthopedisch chirurg bespreekt met u wat in uw geval de beste optie is.

Behandeling zonder operatie

Vaak kunnen we u zonder operatie helpen. Door pijnstillers en ontstekingsremmers wordt de pijn minder. De fysiotherapeut leert u oefeningen om uw schouder weer sterker te maken. Ook krijgt u tips om uw schouder in het dagelijkse leven zo verstandig mogelijk te gebruiken. Deze behandeling kan vooral goed werken als u wat ouder bent, als de pees is gescheurd omdat hij versleten is of als maar een klein deel van de pees is gescheurd.

Behandeling met operatie

Onze orthopedisch chirurg kan samen met u beslissen om u wel te opereren. Tijdens de operatie maken we de afgescheurde pees weer aan uw bovenarm vast. Deze operatie heet een cuffrepair.  Met een scan kijken we van te voren of uw pees sterk genoeg is voor deze operatie.

Als de kwaliteit van de pees niet goed is, maar u toch veel klachten houdt, dan is soms een andere operatie mogelijk. Als u al wat ouder bent of als er ook al slijtage van het schoudergewricht is, dan kan een schouderprothese een goede oplossing zijn. Hier leest u meer over behandeling met een schouderprothese.

Onze orthopeed bespreekt met u wat in uw geval de beste keuze is.

Wat kunt u weer na de behandeling?

Na een cuffrepair moet uw pees vastgroeien aan het bot. Hierdoor verbetert de kracht en gaat de pijn weg. Dit kost tijd. De revalidatie van een cuffrepair is best intensief. De pijn neemt de eerste maanden na de operatie steeds verder af. Met uw fysiotherapeut oefent u om de beweeglijkheid en kracht weer terug te krijgen. Het kan negen tot twaalf maanden duren voor u herstelt bent. Soms gaat het iets sneller.

Na een schouderprothese heeft u in het begin wondpijn. Als deze na enkele weken verdwijnt, is de pijn meestal al een stuk minder. U oefent met uw fysiotherapeut om beweeglijkheid en kracht terug te krijgen. Het herstel is best intensief en langdurig. Soms duurt het een jaar voor de schouder weer als “uw eigen schouder” aanvoelt. Onze patiënten zijn meestal erg tevreden over hun schouder na deze operatie.

Wij voeren zowel cuffrepair als schouderprothese-operaties vaak uit in onze orthopedische kliniek. Na de revalidatie is de pijn weg of een heel stuk minder en kunt u de arm beter bewegen.

De behandeling uitgelegd

Maak een afspraak

U kunt online en telefonisch een afspraak maken. U heeft hiervoor een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.