Instabiel AC-gewricht

Tussen uw sleutelbeen en schouderdak zit het AC gewricht. Door een val kan dit gewricht uit de kom schieten. Uw sleutelbeen staat omhoog en uw schouder doet pijn.

Wat is een instabiel AC gewricht?

Uw sleutelbeen en schouderdak komen samen in het AC gewricht. De botten in het gewricht worden op hun plek gehouden door banden. Door een val kunnen deze banden scheuren. De botten in uw gewricht hebben dan meer ruimte waardoor het sleutelbeen uit de kom kan schieten. Uw sleutelbeen staat omhoog waardoor u een bult bovenop uw schouder krijgt. Dit heet een AC luxatie.

Behandeling van een instabiel AC-gewricht

Als u naar onze orthopedische kliniek komt, gaan we eerst op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Onze orthopeed stelt wat vragen en onderzoekt uw schouder. We maken een röntgenfoto en soms een echo of scan. Afhankelijk van hoe ernstig de AC-instabiliteit is adviseren we u over de beste behandeling.

De pijn kan soms weggaan door fysiotherapie en medicijnen. Een fysiotherapeut leert u om uw schouder weer beter te bewegen en sterker te maken. Uw sleutelbeen blijft vaak wel omhoog staan, maar u heeft geen pijn meer

Als u een heel instabiel AC-gewricht heeft, of als de behandeling van de fysiotherapeut niet helpt, dan kunnen we u opereren. We zetten uw sleutelbeen op de goede plek vast met een kunstband. Dit heet een AC-reconstructie.