Behandeling van een instabiel AC-gewricht

Tussen uw sleutelbeen en schouderdak zit het AC-gewricht. Door een val kunnen de banden van het gewricht scheuren. Uw sleutelbeen kan uit de kom schieten en staat omhoog. U kunt uw schouder minder goed bewegen en uw schouder doet pijn. Omdat er meerdere banden bij het AC-gewricht kunnen scheuren, is de instabiliteit bij de ene persoon erger dan bij de andere. De orthopeed adviseert u over de beste behandeling.

Behandeling zonder operatie

Soms kan de pijn weggaan door fysiotherapie, pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen. De fysiotherapeut helpt u om uw schouder weer beter te bewegen. U leert hoe u de spieren beter samen kunt laten werken. Ook worden uw spieren sterker gemaakt. De belasting wordt langzaam opgebouwd. Uw sleutelbeen blijft omhoog staan, maar u heeft geen pijn meer in uw schouder.

Behandeling met operatie

Als u een ernstige luxatie heeft of als de pijn blijft ondanks fysiotherapie, kunnen we u opereren. De operatie heet een AC-reconstructie en gaat via een snee van ongeveer 5 tot 8 centimeter. We zetten uw sleutelbeen weer op de goede plek met een kunstband en een schroef. Deze nieuwe band zorgt dat uw sleutelbeen niet meer uit de kom schiet. Vaak is het nodig om ook een klein stukje van het uiteinde van het sleutelbeen te verwijderen.

Wat kunt u weer na de behandeling

De pijn neemt meestal na enkele weken steeds verder af. Na zes tot twaalf weken zijn de meeste mensen pijnvrij. Met uw fysiotherapeut oefent u om de beweeglijkheid en kracht weer terug te krijgen. Dit kan nog iets langer duren. Uiteindelijk hebben de meeste patiënten (85 – 90%) een goed functionerende schouder na deze operatie. We doen deze operatie vaak in onze orthopedische kliniek. 

De behandeling uitgelegd

Maak een afspraak

U kunt online en telefonisch een afspraak maken. U heeft hiervoor een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.