Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is een bult van uw buikvlies door uw buikwand. Deze bult zit ter hoogte van uw lies. De bult ontstaat door een zwakke plek of opening in uw buikwand. Dit noemen we de breukpoort. Uw buikvlies en wat buikinhoud (zoals vetweefsel of een stukje van uw darm) komen door de breukpoort naar buiten. Daardoor ontstaat de zwelling in uw lies. Vooral tijdens staan, tillen of persen kunt u de zwelling zien.

Verschillende soorten liesbreuk

Er zijn drie soorten liesbreuken. Twee bevinden zich in uw lieskanaal (de directe en indirecte liesbreuk) en één ter hoogte van uw dijbeen (de femorale hernia of dijbeenbreuk). Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaker een dijbeenbreuk hebben dan mannen.

Liesbreukoperatie

Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf. Er is altijd een operatie nodig. Lees hier meer over de oorzaak, klachten en behandeling van een liesbreuk bij volwassenen, kinderen of een sportersliesbreuk.

Liesbreukcentrum Nederland

Wij behandelen liesbreuken in ons expertisecentrum Liesbreukcentrum Nederland. Onze chirurgen hebben veel ervaring en kennis en zijn gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van liesbreuken bij mannen, vrouwen en kinderen. Jaarlijks behandelen wij meer dan 1.250 patiënten. Dat is bijna vier keer zoveel als in andere ziekenhuizen.

Wist u dat?

  • Gemiddeld 27% van alle mannen te maken krijgt met een liesbreuk? Bij vrouwen is dit 3%.
  • De meeste liesbreuken ontstaan tussen het 50ste en 60ste levensjaar?
  • Jaarlijks ongeveer 30.000 mensen in Nederland een operatie krijgen voor een liesbreuk? Daarvan is 88% man en 12% vrouw.