Pijn op de borst

Pijn op de borst kan duiden op een hartziekte. We noemen pijn op de borst als gevolg van een hartziekte ook wel angina pectoris. Typisch voor angina pectoris is een beklemmende of drukkende pijn op de borst, alsof er een knellende band om de borst zit. De pijn straalt soms uit naar armen, hals, kaak of maagstreek en kan samengaan met zweten of misselijkheid. De klachten kunnen ook minder duidelijk zijn. Dit komt vaker voor bij ouderen, vrouwen en mensen met suikerziekte. In de meeste gevallen is de oorzaak één of meerdere vernauwingen in de kransslagaders.

Onderzoeken bij pijn op de borst

Om te onderzoeken of uw klachten het gevolg zijn van een hartziekte doen we verschillende onderzoeken: bloedonderzoek, een hartfilmpje, CT-van de kransslagaders en een echo van het hart. U krijgt deze onderzoeken op één dag. Aan het eind van de dag krijgt u de uitslag en een behandeladvies. U weet dus snel wat er aan de hand is, en welke behandelingen er mogelijk zijn.

Behandeling bij pijn op de borst

Als een hartziekte de oorzaak is van de pijn op de borst zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Door een gezonde leefstijl kunt u de risicofactoren beperken. Hierbij hoort bijvoorbeeld gezonde voeding, niet roken, voldoende lichaamsbeweging en stress vermijden. Als dit voor u aan de orde is, krijgt u een advies mee. Daarnaast kan de cardioloog medicijnen voorschrijven om de oorzaken en gevolgen van angina pectoris te bestrijden. Als medicatie niet voldoende is kan een dotterbehandeling of bypass operatie nodig zijn.