Op het spreekuur prostaatkanker

De gedachte dat u mogelijk prostaatkanker heeft, zorgt vaak voor ongerustheid. Gelukkig betekent een afwijking aan uw prostaat of een verhoogde PSA waarde lang niet altijd dat u kanker heeft. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen. Dat is een eiwit dat in het bloed voorkomt en alleen door de prostaat wordt aangemaakt. U wilt natuurlijk zo snel mogelijk weten waar u aan toe bent.

Afspraak voorbereiden

Wat neemt u mee?

  • Uw identificatiebewijs
  • De verwijsbrief van uw huisarts
  • Uw medicatieoverzicht

Uw eerste bezoek

Tijdens uw eerste bezoek heeft u eerst een gesprek met een uroloog. De uroloog vraagt naar uw klachten en doet een lichamelijk onderzoek. U hoort ook meteen of we nog meer onderzoek bij u moeten doen.

Soms moeten we bijvoorbeeld uw weefsel onderzoeken. Dan doen we een biopt. Bij een biopt nemen we een stukje weefsel weg van uw prostaat. Dit onderzoeken we in ons laboratorium. Als het kan doen we dat biopt nog op dezelfde dag. Is uw conditie niet voldoende of gebruikt u bepaalde medicijnen? Dan maken we op korte termijn een afspraak voor het biopt.

Als uw biopt aantoont dat de afwijking kwaadaardig is, moeten we nog extra onderzoek doen om te kijken hoe ver uw ziekte is verspreid. Na alle onderzoeken bespreken verschillende specialisten hoe we u het beste kunnen behandelen. Samen stellen zij een behandeladvies op. Dat bespreken we met u en uw familie.

Neem iemand mee

Het is prettig om samen met uw partner of met iemand anders naar het ziekenhuis te komen. Samen hoort en onthoudt u meer. Ook stelt u misschien net nog even de vragen die u anders zou vergeten.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dan kunt u ons bellen. Wij zijn altijd bereikbaar voor u en uw huisarts. We maken direct een afspraak met u op de polikliniek Urologie.