SL-ligament letsel

Door een val of bij een gebroken pols kan uw SL-ligament scheuren. Als dit gebeurt spreken we van een SL-letsel. Dit noemen we ook wel scapholunaire dissociatie. Het SL-ligament is een stevig bandje van bindweefsel tussen de botten in uw hand. Dit bandje zorgt ervoor dat de botjes in uw pols goed met elkaar meebewegen als u uw pols beweegt.

Wat is een SL letsel?

Het polsgewricht bestaat uit het spaakbeen, de ellepijp en acht botjes (handwortelbeenderen). Deze zijn verbonden door banden (ook wel ligamenten genoemd). Die zorgen ervoor dat de acht botjes vloeiend bewegen en in balans blijven. Als dit bandje scheurt, kan uw pols instabiel worden. Hierdoor ervaart u pijn. Na verloop van tijd neemt de afstand tussen sommige botjes toe. Op de lange termijn ontstaat hierdoor soms slijtage van uw gewricht.

Door röntgenonderzoek van beide polsen kunnen we dit letsel zien. Afhankelijk van het röntgenonderzoek is soms extra onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een polsvideo, een scan of kijkoperatie. Dit is om de banden beter te kunnen zien. 

Meer weten over de behandeling van een SL letsel

Er zijn verschillende mogelijkheden om letsel van een SL-ligament te behandelen. Er zijn niet-operatieve behandelingen en  operatieve behandelingen. Samen met u bespreken we de mogelijkheden voor uw situatie.

Hand- en polscentrum

Onze handchirurgen zijn Europees gecertificeerd en werken volgens de laatste inzichten. Zij werken intensief samen met andere specialisten in het Diakonessenhuis om mensen met hand- of polsaandoeningen de beste zorg te bieden.

Handtherapeut behandelt patiënt in het Hand- en polscentrum van het Diakonessenhuis