Slijtage van de grote teen

Slijtage van uw grote teen kan erg vervelend zijn. U kunt uw teen niet goed bewegen en erop steunen doet pijn.

Wat is slijtage van de grote teen?

De botten van uw grote teen en van uw voet komen samen in een gewricht. Door een laagje kraakbeen op de uiteinden van de botten kan het gewricht soepel bewegen. Als de kwaliteit van kraakbeen minder wordt, kunnen de botten in het gewricht minder goed bewegen. Daarnaast ontstaan door slijtage botuitsteeksel waardoor een zwelling ontstaat. Uw teen is stijf en bewegen doet pijn. Doordat uw teen niet meer soepel beweegt, gaat u steeds meer op de buitenkant van uw voet leunen als u loopt.

Slijtage van uw grote teen wordt meestal veroorzaakt door ouderdom. Andere oorzaken zijn:

  • Kleine verwondingen of blessures aan uw grote teen verspreid over een lange tijd Bijvoorbeeld door het schoppen tegen een bal;
  • Reuma of jicht;
  • Een operatie aan uw grote teen;
  • Sommige sporten zoals hardlopen.

Soms kunnen we geen duidelijk oorzaak vinden. De slijtage lijkt dan uit het niets te ontstaan. Meestal heeft u dan aan beide voeten last van de slijtage.

Behandeling van slijtage van de grote teen

Als u naar ons orthopedisch centrum komt, gaan we eerst op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Onze orthopeed stelt wat vragen en onderzoekt uw teen. We maken altijd een röntgenfoto van uw voet. Hierna kunnen we de beste behandeling voor u kiezen.

U voelt de ergste pijn in uw teen als u loopt. Gelukkig zijn deze klachten vaak te verhelpen door andere schoenen te dragen. Er zijn verschillende schoenen die helpen, ze zorgen er allemaal voor dat uw teen minder wordt belast tijdens het lopen.

Als de slijtage en de pijn erger worden, gaan we u opereren. We kunnen uw teengewricht schoonmaken zodat u uw teen weer soepel en pijnloos kan bewegen. Als u pijn blijft houden, zetten we tijdens een tweede operatie uw gewricht vast. Uw teen blijft daarna stijf, maar de pijn is meestal direct weg.