Verstoorde sagittale balans

Door slijtage of wervelinzakkingen in uw rug kan uw rug krommer (boller) worden. Dit zorgt ervoor dat rechtop staan moeilijker wordt en veel energie kost.

Wat is een verstoorde sagittale balans?

Een verstoorde sagittale balans noemen we ook wel 'sagittale onbalans syndroom'. De rug bestaat uit twee voor-achterwaartse bochten: Een holling van de onderrug en bolling van de bovenrug. Samen vormen deze voor-achterwaartse bochten de sagittale balans. De sagittale balans is het evenwicht van ons bovenlichaam. Door dit evenwicht kunnen we makkelijk rechtop staan.

Door slijtage van uw rug of omdat wervels in uw rug inzakken kan de holling in uw onderrug afnemen en de bolling in uw bovenrug toenemen. Hierdoor verplaatst uw zwaartepunt naar voren en is uw lichaam minder goed in evenwicht. Rechtop staan gaat daardoor moeilijker en kost u veel meer energie. U heeft dan een verstoorde sagittale balans.

Verloop van de verstoorde sagittale balans

Bij een milde verstoring van de sagittale balans kunt u deze nog zelf corrigeren door het bekken naar achter te kantelen en de onderrug extra hol te maken. Dit doet u onbewust; uw lichaam neemt automatisch de houding aan die de minste energie kost. Bij een verdere verslechtering van uw sagittale balans wordt het lastiger om rechtop te blijven staan en het evenwicht te bewaren. Vaak kunt u dan nog rechtop staan door met gebogen knieën te staan. Het lukt dan vaak alleen nog om te lopen met behulp van een stok of rollator.

Schematische weergave van een verstoorde sagittale balans

Klachten bij verstoorde sagittale balans

  • U heeft een voorovergebogen houding.
  • Rechtop staan voor een langere tijd is bijna niet mogelijk.
  • U bent beperkt in uw bewegingsvrijheid en dagelijkse activiteiten.
  • U kunt hevige pijn voelen in de rug. Deze pijn kan uitstralen naar uw benen.
  • Uw klachten nemen toe bij inspanning.
  • Een verstoorde sagittale balans geeft versnelde slijtage in de onderrug waardoor toenemende rugklachten en zenuwbeknelling kunnen ontstaan.

Behandeling van een verstoorde sagittale balans

De laatste jaren weten we steeds beter dat een verstoorde sagittale balans oorzaak kan zijn van pijn en invaliditeit. Soms kan een operatie hierbij uw pijn verminderen. Ook kan een operatie uw beweeglijkheid vergroten. Om te bepalen welke operatie voor u geschikt is maken we staande röntgenfoto’s van uw rug en nek. Op de foto’s zien we hoe hol of bol uw rug is en of uw zwaartepunt te ver naar voren ligt. Zo weten we hoeveel we de stand van uw rug moeten corrigeren bij een operatie.

Verstoorde sagittale balans door slijtage

Als de verstoorde sagittale balans is ontstaan door slijtage in de onderrug zetten we twee of drie ruggenwervels vast in uw onderrug. Zo herstellen we de holling in de onderrug zoveel als mogelijk. Deze operatie heet spondylodese. Hiermee verplaatsen we het zwaartepunt in uw rug weer naar achter. Ook maken we de zenuwen vrij die mogelijk beklemd zijn geraakt in de rug. Dit helpt om uw pijn te verminderen.

Verstoorde sagittale balans door een ingezakte wervel

Als de verstoorde sagittale balans is ontstaan door een ingezakte wervel hogen we uw ingezakte wervel zo veel mogelijk op door er cement in te spuiten. Deze behandeling heet kyfoplastiek. We gebruiken schroeven om de wervels om uw ingezakte wervel heen vast te zetten. Zo wordt de kromming of bolling in de rug verminderd en herstellen we uw sagittale balans zoveel mogelijk.

Grote verstoringen in de sagittale balans

Grote verstoringen in de sagittale balans (van meer dan 30 graden) kunnen alleen behandeld worden door een zeer uitgebreide operatie waarbij de wervelzuil zowel aan de voorkant als aan de achterkant wordt losgemaakt. Deze ingreep heet osteotomie. Deze laatste ingreep wordt uitgevoerd in het UMCU.