Behandeling van artrose van de duimbasis

Samen met u bespreken we de behandelmogelijkheden voor uw situatie. Met de behandeling willen we vooral uw pijn verlichten.

Niet-operatieve behandeling van artrose van de duimbasis

Combinatie handtherapie en spalktherapie

Meestal kiezen we eerst voor een behandeling zonder operatie. U krijgt dan een combinatie van handtherapie en spalktherapie. Hiermee willen u bewust maken van uw kwetsbare duim. De handtherapeut geeft u adviezen over het belasten van uw hand en duim. De handtherapeut meet u ook een klein spalkje aan. Dit spalkje geeft uw versleten duimbasisgewricht meer rust. Vaak zorgt deze behandeling ervoor dat u minder pijn heeft, waardoor u uw dagelijkse bezigheden weer kunt uitvoeren.

Injectie met ontstekingsremmer (corticosteroïden)

Soms geven we u een spuitje met een ontstekingsremmer in het duimbasisgewricht. Dit geneest de artrose niet, maar kan er wel voor zorgen dat de pijn afneemt. Meestal komen de pijnklachten later wel weer terug.

Operatieve behandeling van artrose van de duimbasis

Met de operatie verwijderen we uw beschadigde duimbasisgewricht. Tijdens de operatie beoordelen we of het nodig is om uw duim extra stabiel te maken. Dit kan met een hechting of door een stukje van de pees te gebruiken. Hiermee willen we uw pijn verlichten zodat u uw hand en duim weer beter kunt gebruiken. De operatie vindt plaats in de dagbehandeling in het ziekenhuis. U kunt kiezen tussen verdoving van uw arm of een gehele verdoving.

Handtherapie na de operatie

Na de operatie krijgt u gips voor vier weken. Hierna krijgt u een spalk die u af kunt doen en start u met handtherapie. Het herstel is intensief. Meestal kunt u uw duim na 2 tot 3 maanden weer redelijk gebruiken. Hoe snel u na de operatie herstelt verschilt per persoon en duurt gemiddeld 6 tot 9 maanden.

Meer weten over artrose aan de duimbasis?

Duimbasis artrose wordt ook wel duimbasisslijtage genoemd. Omdat de duim het meest gebruikte onderdeel van uw hand is, is duimbasis artrose ook de meest voorkomende vorm van slijtage aan een hand.

Hand- en polscentrum

Onze handchirurgen zijn Europees gecertificeerd en werken volgens de laatste inzichten. Zij werken intensief samen met andere specialisten in het Diakonessenhuis om mensen met hand- of polsaandoeningen de beste zorg te bieden.

Handtherapeut behandelt patiënt in het Hand- en polscentrum van het Diakonessenhuis