Behandeling van een slijmbeursontsteking in de elleboog

We gaan eerst op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Onze orthopeed stelt u wat vragen en onderzoekt uw elleboog. We maken röntgenfoto’s en soms nemen we wat bloed af om te meten hoe erg de ontsteking is.

Niet-operatieve behandeling

Meestal gaat de ontsteking weg als u uw elleboog rust geeft. We adviseren u om niet op uw elleboog te leunen, zodat uw slijmbeurs alle tijd en rust krijgt om te genezen. Soms helpen ontstekingsremmende medicijnen.

Operatieve behandeling

Er zijn twee situaties waarin we u kunnen opereren.

Septische bursitis

We opereren u als een bacterie de ontsteking veroorzaakt. Tijdens de operatie verwijderen we het pus en spoelen we uw slijmbeurs goed schoon. We onderzoeken het ontstoken weefsel in ons lab. We bekijken welke bacterie de boosdoener was, zodat u de juiste antibiotica krijgt.

Chronische bursitis

We opereren ook als de ontsteking niet weggaat, ook al heeft u uw elleboog veel rust gegeven. We verwijderen de ontstoken slijmbeurs via een snee aan de achterkant van uw elleboog.

Bent u eerder behandeld?

Geef dan bij het maken van een afspraak door dat u al in een ander ziekenhuis bent geweest voor een probleem met uw elleboog. Dan kunnen wij verslagen en röntgenbeelden opvragen. Zo beginnen wij met een goede voorbereiding aan uw behandeling.  

Wat kunt u weer na de behandeling?

Na twee weken kunt u licht werk weer oppakken. Denk hierbij aan bureauwerk. U moet er wel voor zorgen dat u niet op de wond leunt. Bij een zwaarder beroep raden we aan om een paar weken te wachten. De wond moet daarvoor echt goed genezen zijn.

Uw elleboog kan nog twee tot drie maanden na de operatie dik blijven. Dit komt door wondvocht. Dit gaat vanzelf over.

Het herstel van de operatie is tussen de 6 weken en 3 maanden. Na 1 tot 2 weken kunt u lichte werkzaamheden weer hervatten. Zorg ervoor dat u niet op de wond leunt. Als u een zwaarder beroep heeft, kan het een paar weken langer duren. Het is belangrijk dat de wond goed genezen is voor u zwaarder werk hervat.  

Wij hebben veel ervaring met elleboogproblemen. Wij zijn aangesloten bij www.elleboogkliniek.nl. Als uw klachten wat ingewikkelder zijn, overleggen wij met elleboogexperts uit heel Nederland om u zo goed mogelijk te helpen.

De behandeling uitgelegd

Maak een afspraak

U kunt online en telefonisch een afspraak maken. U heeft hiervoor een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.