Behandeling van een subacromiaal pijnsyndroom

U heeft last van het subacromiaal pijnsyndroom (SAPS) in uw schouder. Het bewegen van uw schouderpezen onder het schouderdak is pijnlijk. Dit komt door slijtage van de pees, een pees- of slijmbeursontsteking of door een verkalking bij de pees. Gelukkig hoeven we patiënten met subacromiaal pijnsyndroom (SAPS) bijna nooit te opereren.

Behandeling zonder operatie

Vaak helpt het als u uw schouder wat meer rust geeft.  We verwijzen u naar een fysiotherapeut om uw schouder sterker te maken. Ook geven we pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen. Dit gaat soms via een injectie in uw schouder en kan heel goed helpen tegen de pijn.

Als een verkalking bij de pees de oorzaak van uw klachten is, dan verwijzen we u naar de radioloog voor een behandeling die een barbotage  heet. Bij een barbotage bekijkt de radioloog uw schouder met een echo apparaat. De radioloog geeft u een verdoving en prikt met een naald het kalk los. Hierna krijgt u een injectie met ontstekingsremmende medicatie. Meestal lost het kalk in de weken of maanden na de behandelng op. Soms is het nodig de barbotage nog een keer te doen

Behandeling met operatie

Het duurt vaak lang voor SAPS-klachten helemaal verdwijnen.  Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat een operatie bijna nooit beter is dan de behandeling met medicijnen en fysiotherapie.  Daarom worden patiënten met SAPS niet vaak geopereerd. Heel soms is er wel een reden om een operatie te doen. De orthopedisch chirurg bespreekt met u of dit bij u het geval is.

De operatie heet een neerplastiekOmdat het herstel van de operatie lang duurt en het resultaat niet altijd beter is dan na behandeling met fysiotherapie en medicijnen, kiezen we hier meestal niet voor.

 

Eerder behandeld in een ander ziekenhuis?

Laat bij het maken van een afspraak weten of u al in een ander ziekenhuis bent geweest voor uw klachten. Dan kunnen wij verslagen en röntgenfoto’s opvragen. Zo beginnen wij met een goede voorbereiding aan uw behandeling. 

Wat kunt u weer na de behandeling?

Voor de operatie kunnen we niet goed in te schatten hoe lang het totale herstel duurt. Bij de ene patiënt gaat het herstel wat langzamer dan bij de ander. Meestal duurt het ongeveer drie maanden. Bij sommige mensen kan het wel zes tot negen maanden duren.

We doen veel kijkoperaties van de schouder in onze orthopedische kliniek. Een neerplastiek is geen moeilijke operatie. Toch is het resultaat van een neerplastiek niet bij alle patiënten goed. De meeste patiënten hebben binnen drie tot zes maanden wel een goed resultaat. Zij hebben minder pijn en meer beweging in de schouder.

De behandeling uitgelegd