Operatie van een nekhernia (ACDF)

Een hernia betekent letterlijk een uitstulping van weefsel of een orgaan. Vaak ontstaat een hernia door slijtage aan uw nekwervels of tussenwervelschijven. Als de slijtage ernstig is kan er druk ontstaan op de zenuwen en kunt u pijn krijgen. Anterieure cervicale discectomie en fusie, ofwel ACDF, is een techniek waarbij we de tussenwervelschrijf en de hernia via de voorkant van uw hals verwijderen.

De operatie ACDF

De operatie gebeurt onder algehele narcose. Aan de linker- of rechtervoorkant van uw hals maken we een snee. Het strottenhoofd, de luchtpijp en de slokdarm houden we tijdens de operatie opzij. Hierdoor kunnen we de nekwervels makkelijk bereiken. Daarna verwijderen we de tussenwervelschijf en de hernia via de voorkant van de hals. Daarna vullen we de ruimte tussen de wervels weer op met een titanium kooitje. De twee wervels kunnen zo weer aan elkaar vastgroeien. Uw litteken is na een tijdje bijna niet meer zichtbaar.

Voorbereiden op de operatie

  • De voorbereiding begint met een intake gesprek met een verpleegkundige. U bespreekt de voorbereiding op de ingreep, de thuissituatie, de nazorg, allergieën, dieetwensen en of er misschien aanpassingen nodig zijn voor thuis.
  • Spreek met uw fysiotherapeut over de operatie en het proces na de operatie. Is uw fysiotherapeut op de hoogte van onze voorgeschreven behandelregels na de operatie?
  • Roken heeft slechte invloed op botgroei en op uw herstel na de operatie. Als u rookt raden wij aan in ieder geval tijdelijk te stoppen. Het liefst minimaal 3 maanden vóór de operatie tot een half jaar ná de operatie. Wilt u (tijdelijk) stoppen en heeft u behoefte aan begeleiding? Dan kunt u dat bespreken met uw wervelkolomchirurg of huisarts.
  • Ernstig overgewicht heeft een slechte invloed op uw herstel na de operatie. U heeft dan een hogere kans op problemen als infectie, trombose of longembolie. Als u overgewicht heeft adviseren we u soms om eerst af te vallen. Heeft u behoefte aan begeleiding bij het afvallen? Dan kunt u dat bespreken met uw wervelkolomchirurg of huisarts.

Wachttijden

  • Neurochirurgie

    Uw eerste afspraak22 dagen

    Behandeling100 dagen