Operatie bij vleesbomen

Worden uw vleesbomen operatief verwijderd? Soms kunt u uw baarmoeder behouden. Na de behandeling kunnen dan wel nieuwe vleesbomen ontstaan. Soms is het niet mogelijk de baarmoeder te houden. Dit is vooral als u meerdere vleesbomen hebt.

Operatie met behoud van de baarmoeder

Er zijn verschillende behandelingen waarbij u uw baarmoeder kunt houden: 

Hysteroscopie

Met een operatie verwijdert de gynaecoloog de vleesboom. Lees meer over een hysteroscopie.

Enucleatie    

Zit de vleesboom aan de buitenkant van de baarmoeder of in de baarmoederwand? Dan kan de gynaecoloog de vleesboom ‘uitpellen’. Dat heet een vleesboomenucleatie. Als u kleine vleesbomen of vleesbomen boven op de baarmoeder heeft, kan dat via een kijkoperatie. Als een kijkoperatie niet mogelijk is, gebeurt de enucleatie via een buikoperatie. 

Embolisatie

Met embolisatie zorgen we ervoor dat er minder bloed naar de vleesboom gaat. Zo wordt de vleesboom kleiner. Deze operatie voeren we vooral uit als we het bloedverlies willen verminderen. U krijgt deze ingreep alleen als u zeker weet dat u niet meer zwanger wilt worden.

Meer informatie over embolisatie van vleesbomen
 

Operatie met verwijdering van de baarmoeder

Soms besluit u met uw gynaecoloog om de baarmoeder te laten verwijderen. Het bloedverlies verdwijnt hiermee. De gynaecoloog kan de baarmoeder soms via de vagina verwijderen. Als u vleesbomen heeft, gebeurt dit meestal via de buik. Dit kan met een buikoperatie of met een kijkoperatie (laparoscopie). Soms verwijderen we ook uw eileiders.

Meer informatie

Op de website van Patiënt Plus vindt u een keuzehulp. Die kan u helpen bepalen welke operatie u wilt.