Sterilisatie van de man (vasectomie)

Sterilisatie is een zeer veilige methode van anticonceptie. Bij deze ingreep wordt uit beide zaadleiders een stukje van een à twee centimeter verwijderd. Na de ingreep kunnen de zaadcellen niet meer via de zaadleiders in het zaadvocht (sperma) komen. Het zaadvocht wordt daardoor onvruchtbaar (steriel).

Een sterilisatie heeft geen invloed op de potentie, erectie of zaadlozing. Ook de zin in seks vermindert niet. Het sperma ziet er nog precies zo uit als voor de sterilisatie. Alleen onder de microscoop is te zien dat er geen zaadcellen meer inzitten. Het is belangrijk dat u zeker bent van uw beslissing want een sterilisatie is definitief.

Direct behandelen bij sterilisatie

Als u dat prettig vindt, steriliseren wij u direct. U maakt een afspraak voor de ingreep zonder dat u eerst op de polikliniek langskomt. U hoeft dan maar één keer naar het ziekenhuis. Dit noemen we een ‘one stop visit’.

Voowaarden direct behandelen sterilisatie

Direct steriliseren kan alleen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U bent 30 jaar of ouder
  • U heeft geen kinderwens (meer)
  • U heeft geen hartkwaal
  • U gebruikt geen bloedverdunnende middelen
  • U heeft in het verleden geen operatie in de balzak ondergaan (bijvoorbeeld waterbreuk, spataderoperatie balzak, operatie voor een niet ingedaalde zaadbal of andere operaties aan de zaadbal)
  • U beseft dat de ingreep definitief is en een hersteloperatie moeizaam
  • U durft de ingreep met plaatselijke verdoving te krijgen
  • U beseft dat niet alle ziektekostenverzekeraars de ingreep vergoeden en de ingreep dus eventueel voor eigen rekening is

Voorbereiding one stop visit

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Lees de folder Sterilisatie van de man voor de ingreep goed door. Heeft u na het lezen van de folder nog vragen? Maak dan eerst een afspraak met de uroloog. De uroloog helpt u graag verder.

Afspraak maken one stop visit

Wilt u een afspraak maken? Bel dan met de polikliniek Urologie.