Traumabehandeling na de bevalling
Een traumatische bevalling is zowel lichamelijk als mentaal zwaar. Je krijgt daarom hulp van een psycholoog bij de verwerking van je trauma. Je gynaecoloog geeft je daarnaast advies voor een volgende zwangerschap.
Klachten na traumatische bevalling
Na een traumatische bevalling heb je een grotere kans op een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of depressie. Je kunt verschillende klachten ervaren, zoals:
- herbelevingen of nachtmerries
- negatieve gedachten en gevoelens. Zoals angst, verdriet, boosheid, schuld en schaamte
- slaapproblemen
- concentratieproblemen
- lichamelijke klachten
- Hyperarousal zich uitend in prikkelbaarheid, hyperalertheid en agitatie
- vermijdingsreacties
Wat zijn de mogelijkheden?
Onze psychologen hebben jarenlange ervaring in traumaverwerking bij een bevalling. Je kan hulp krijgen in de vorm van EMDR of Cognitieve gedragstherapie. Jullie maken samen een behandelplan dat past bij jouw situatie en wensen.
EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Hierbij haal je een nare herinnering op die vervolgens verzwakt wordt of ongevoelig wordt gemaakt, dat heet ook wel desensisatie. Dat komt doordat je tegelijkertijd afgeleid wordt door met je ogen een vinger of voorwerp te volgen. Dit zorgt ervoor dat je hersenen de pijnlijke emoties die bij je trauma horen kunnen verwerken. De gebeurtenis verandert niet, maar door EMDR therapie kunnen de spanning en klachten bij een vervelende herinnering of trauma afnemen. Dit zorgt vaak voor grote opluchting.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die draait om je gedachten, emoties en gedrag. Je leert anders tegen problematische situaties aankijken. Ook leer je hoe je anders met een trauma omgaat.
Gesprek bij seksuele problemen
Een bevalling heeft invloed op seks, ook als alles positief verloopt. Ervaar je problemen met seks na een traumatische bevalling? Dan kun je hulp krijgen van een seksuoloog. Lees meer over een seksuologische behandeling na de bevalling.
Bij een volgende zwangerschap
Na een traumatische bevalling kun je flink opkijken tegen een tweede zwangerschap. Een (moeder-geassisteerde) keizersnede is voor jou dan misschien een uitkomst. Bespreek je wensen, zorgen en de mogelijkheden met je gynaecoloog.
‘Mijn eerste bevalling was een hel, maar met één lichtpunt: het moment dat ik mijn dochtertje aanpakte. Dat sprak me dus ook direct aan bij de moeder-geassisteerde keizersnede.’
Maak een afspraak
Voor het maken van een afspraak heb je een verwijzing van je gynaecoloog nodig. Neem gerust contact op met de polikliniek Gynaecologie.