Centrum voor slaapgeneeskunde

Heeft u last van aanhoudende slaapproblemen? Dan kan dit klachten geven zoals moeite met concentreren, vermoeidheid en prikkelbaarheid. De huisarts kan u dan doorverwijzen naar het centrum voor slaapgeneeskunde in het Diakonessenhuis. Als het gaat om een ademhalingsstoornis tijdens de slaap is er een mogelijkheid voor een sneltraject. Na uw eerste bezoek aan de poli heeft u binnen twee weken alle onderzoeken en krijgt u de uitslagen van de onderzoeken.

Wanneer kunt u in het slaapcentrum terecht?

U kunt bij ons terecht voor de volgende slaapstoornissen:

 • Stoornissen van de biologische klok
 • Snurk- en apneuklachten
 • Overmatige slaperigheid overdag
 • Bewegingsstoornissen in de slaap
 • Slapeloosheid

Uw eerste bezoek

Komt u voor klachten die te maken hebben met uw ademhaling? Dan komt u bij de longarts en de KNO-arts voor een intakegesprek. We proberen er samen achter te komen waar u precies last van heeft. Daarna vindt er vaak een polygrafie plaats. Lees meer over onderzoek naar snurken en slaapapneu (sneldiagnostiek).

Heeft u last van andere slaapklachten? Dan wordt u gezien door de neuroloog-somnoloog. Bij dat bezoek kan blijken dat het nodig is om aanvullend slaaponderzoek te verrichten. Bijvoorbeeld een polysomnografie, melatoninebepaling of slaapritmebepaling met een actigrafie. Of we besluiten al bij uw eerste bezoek om een behandeling te starten.

Specialismen centrum voor slaapgeneeskunde

In het centrum voor slaapgeneeskunde werken drie specialismen nauw samen: KNO, Neurologie en Longziekten. Zij worden ondersteund door Kaakchirurgie, Psychologie en Tandheelkunde. Als het nodig is, krijgt u verschillende onderzoeken.

 • KNO
  U komt bij de KNO-arts voor onderzoek aan uw mond-, neus- en keelholte. Als het nodig is vraagt de KNO-arts een somnoscopie (slaaponderzoek) voor u aan.
 • Neurologie
  U komt bij de neuroloog voor onderzoek naar de oorzaak van neurologische slaapproblemen. Als het nodig is doet de neuroloog een aanvullend onderzoek. Bijvoorbeeld een polysomnografie onderzoek.
 • Longziekten en tuberculose
  U komt bij de longarts voor onderzoek naar slaapapneu. Dit gebeurt meestal met slaapregistratieonderzoek (polygrafie).

Uw behandeling bij het slaapcentrum

Als u in het sneltraject zit voor problemen met uw ademhaling krijgt u binnen twee weken de resultaten van de onderzoeken. U bespreekt samen met de KNO-arts en/of longarts uw behandelplan. Zit u niet in het sneltraject? Wordt u door de neuroloog gezien? Dan duurt het  langer voordat uw uitslagen bekend zijn.

Het aanpassen van uw leefstijl kan onderdeel van de behandeling zijn. Soms kiezen we voor een slaapbeugel (MRA), een slaaptrainer (SPT), een slaapmasker (CPAP), lichttherapie, cognitieve gedragstherapie, medicijnen of een operatie.

Lees meer over snurken en slaapapneu en onze behandelmogelijkheden.