Aanvullende zorg

Aanvullende zorg vormt een aanvulling op de reguliere zorg en bestaat uit natuurlijke therapieën om het zelfhelend vermogen van de patiënt te ondersteunen, stimuleren of activeren.

Afleiding met virtual reality

Op ons Dagbehandelcentrum Oncologie en Hematologie kunt u tijdens uw behandeling gebruik maken van een virtual reality bril. Met deze bril op waant u zich tijdens uw behandeling in een omgeving naar keuze: op fietstocht door Utrecht, in de natuur of in een onderwaterwereld. Of u doet een spelletje. De bril leidt af van uw behandeling en helpt om angst (bijvoorbeeld bij infuus prikken) of pijn (bij een beenmergpunctie) te verminderen. Op de afdeling zijn verpleegkundigen om te helpen met het gebruiken van de bril. Wij bieden de bril aan als we denken dat deze bijdraagt aan uw behandeling. U kunt er ook altijd naar vragen.

Haptotherapie

Als u de diagnose kanker heeft en chemokuren moet ondergaan, biedt het ziekenhuis u de mogelijkheid tot drie  haptotherapiebehandelingen aan. Ze worden gegeven door ervaren haptotherapeuten. De haptonomische begeleiding tijdens de chemotherapie bestaat uit het rustig aanraken van bijvoorbeeld benen en voeten of van rug en nek.

Deze behandeling kan bijdragen aan:

  • lichamelijke en geestelijke ontspanning
  • beter omgaan met pijn en misselijkheid
  • minder opzien tegen de chemokuur
  • verminderen van angst voor het prikken

Tijdens de haptonomische behandeling is er aandacht voor zowel de lichamelijke als de emotionele beleving van de patiënt.

Workshop 'Look good...Feel Better'

De workshop ‘Look Good...Feel Better’ wordt gegeven aan mensen met kanker tijdens of vlak na hun behandeling.  U krijgt tips over de verzorging van uw huid, handen en nagels en advies over make-upgebruik. Er is een presentatie over haarwerken en u kunt zelf aan de slag.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht bij de verpleegkundige of de secretaresse. De workshops vinden vijf à zes keer per jaar plaats op locatie Zeist of Utrecht. Aan de workshops zijn geen kosten verbonden.

Acupressuur

Door de chemotherapie kan misselijkheid ontstaan. Daarom krijgt u zo nodig medicijnen via het infuus in het ziekenhuis. Voor thuis krijgt u medicatie waarmee misselijkheid voorkomen of verminderd kan worden. In het geval dat u, ondanks het gebruik van de medicijnen, toch last krijgt van misselijkheid, braken of een vol gevoel in de maagstreek, kan acupressuur een aanvullende behandeling voor u zijn.

Acupressuur is een simpele en veilige methode en is afgeleid van acupunctuur. De oncologieverpleegkundige plakt kleine drukknoopjes op de huid, aan de binnenzijde van beide polsen en aan de voorzijde van beide onderbenen. Deze punten staan bekend om hun werking ter bestrijding van misselijkheid. 

Onze ervaring met deze aanvullende behandeling is goed. Het is pijnloos en heeft geen bijwerkingen. De opgeplakte drukknoopjes mag u zo nodig één tot twee weken laten zitten. Meestal is dat niet nodig en kan u ze na drie tot vier dagen verwijderen.

Haarwerker

De eerste en derde dinsdag van de maand is er een haarwerker op de afdeling die gespecialiseerd is in pruiken. De haarwerker kan uw vragen met betrekking tot het dragen van een pruik beantwoorden en uw pruik verzorgen/bijwerken indien nodig. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Herstel en bewegen na kanker

Op de mammapoli en het Dagbehandelcentrum oncologie/hematologie van het Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist en Doorn, is er aandacht voor behoud van conditie en herstel tijdens en na de behandeling van kanker.

Wij verwijzen hiervoor naar betrouwbare partners in de regio zoals onder andere 
Oedeem- en Oncologie Fysiotherapie Utrecht (OoFU), Stichting Tegenkracht en Fysiotherapie en Fysiotherapie en Fitness Corpus Liberum in Zeist. 

Daarnaast behandelen wij regelmatig het thema ‘Herstel en bewegen na (borst)kanker’ tijdens voorlichtingsavonden voor patiënten.

Haaruitval en hoofdhuidkoeling

Haaruitval is een bijwerking van veel soorten chemotherapie. Iedereen ervaart haaruitval anders. Sommige patiënten hebben er weinig moeite mee terwijl anderen het heel erg vinden. 

Hoofdhuidkoeling kan haaruitval voorkomen. Uw arts of verpleegkundige kan uitleggen of u hiervoor in aanmerking komt. Bij hoofdhuidkoeling krijgt u een koude kap op uw hoofd, voor, tijdens en na het chemotherapie-infuus. Door de hoofdhuid te koelen, worden de cellen die haar produceren beschermd tegen de chemotherapie. Hierdoor is de kans op haaruitval kleiner.

Seksuoloog

Een behandeling tegen kanker kan gevolgen hebben voor uw seksuele beleving of ervaring. Ook kunnen er veranderingen in uw lichaam optreden die van invloed zijn op uw seksualiteit. Denk aan vermoeidheid, pijn, een veranderend lichaamsbeeld of erectiestoornissen. Wij werken samen met seksuoloog Astrid Kremers. Bij haar kunt u met deze problemen terecht.

Maak een afspraak via nummer 06 - 10 79 70 61 of via e-mail: [email protected]

Uw ziekte kan ook gevolgen hebben voor uw kinderwens. Is dat het geval? Vraag aan uw casemanager of zij u in contact kan brengen met de fertiliteitspoli in het UMCU.