Afwijking in de borst

Deze folder informeert u over de gang van zaken bij een afwijking in de borst. Borstafwijkingen komen bij vrouwen veel voor, en soms bij mannen. Vaak zijn dit onschuldige afwijkingen, slechts in een minderheid van de gevallen hebben we met kwaadaardige gezwellen te maken. Toch is het nodig om bij een verandering aan de borst uit te laten zoeken wat er aan de hand is.

In deze folder wordt achtereenvolgens aandacht besteed aan de bouw van de borst, veranderingen in of aan de borst, de aard van de veranderingen en het onderzoek bij de Mammapolikliniek. Met kennis van deze onderwerpen kunt u beter met uw arts meedenken en zelf meebeslissen over een eventuele behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

De bouw van de borst

Onder de gladde huid van de borst voelt het bobbelig aan. Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.

Bij de meeste vrouwen zijn de borsten niet gelijk: de ene borst is iets groter dan de andere, de ene tepel zit iets hoger dan de andere.

Sommige vrouwen hebben vlak voor de menstruatie gezwollen en pijnlijke borsten en voelen dan knobbeltjes. Over het algemeen zijn dit onschuldige verschijnselen die samenhangen met hormonale veranderingen in het lichaam. 

Veranderingen in of aan de borst

De meest voorkomende verandering in de borst is een knobbeltje. Hiermee wordt een verdikking bedoeld die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die normaal te voelen is. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan een plek zijn die niet echt rond is en wat stugger en harder aanvoelt dan de rest van het klierweefsel. Het kan ook een kogelrond knobbeltje zijn dat als een knikker onder de vingers wegglijdt. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn. Naast een knobbeltje in de borst kunnen er zich ook andere afwijkingen voordoen:

 • een verdikt strengetje naast de tepel
 • deukjes of kuiltjes in de huid
 • een tepel die sinds kort naar binnen trekt
 • een verandering van de tepel waarbij verschijnselen optreden als roodheid, schilfertjes en een soort eczeem
 • vocht uit de tepel (waterig, melkachtig, soms ook wat bloederig)
 • pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel anders aanvoelt
 • verdikking / knobbel in de oksel

Voor al deze veranderingen is medisch onderzoek nodig, want alleen dat kan uitwijzen of een verandering in of aan de borst goedaardig of kwaadaardig is.

De aard van de veranderingen

Goedaardige tumoren

 • Een fibro-adenoom (ook wel bindweefselknobbel) is een veel voorkomende goedaardige tumor. Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het bindweefsel. Zij drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan.
 • Een lipoom ( ook wel vetweefselknobbel) is een goedaardige tumor die ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst. Vetweefselknobbels voelen in het algemeen zacht aan.
 • Een cyste is een andere veel voorkomende goedaardige aandoening. Een cyste is een met vocht gevulde holte. Een cyste kan ontstaan door verstopping van een uitvoergangetje van een melkklier. Als de borsten gespannen zijn, is een cyste te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meer cysten in een of beide borsten voorkomen.
 • Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten. Het borstklierweefsel voelt onregelmatig aan, er worden een of meer knobbels, strengetjes, schijfjes of brokjes gevoeld. Ook kunnen de borsten heel gespannen zijn. Soms is er afscheiding uit de tepel(s). Mastopathie kan voorkomen in één borst of in beide borsten. Veel vrouwen hebben er met name voor de menstruatie last van, anderen altijd.
 • Gynaecomastie is borstvorming bij de man aan 1 zijde of beide zijden. Dit gebeurt doordat kleine klierschijfjes achter de tepel opzwellen.

Kwaadaardige tumoren

Bij een kwaadaardige tumor dringen de tumorcellen de omringende weefsels binnen en tasten deze aan. Ook kunnen cellen van een kwaadaardig gezwel zich door het lichaam verspreiden. Op deze manier ontstaan op andere plaatsen in het lichaam uitzaaiingen (metastasen).

Alleen wanneer er sprake is van een kwaadaardige tumor spreken we van kanker.

Bekijk ook de video's 'Wat is kanker' en 'Wat is borstkanker'

Video 'Wat is kanker'

Video 'Wat is borstkanker'

Onderzoek bij de Mammapolikliniek

De Mammapolikliniek is bedoeld voor vrouwen en mannen waarbij een afwijking op een borstfoto is gezien of waarbij in de borst en/of oksel iets is gevoeld wat verder onderzocht moet worden.

Afspraak maken

U heeft een verwijzing voor de Mammapolikliniek van uw huisarts gekregen. U kunt een afspraak maken via ons patiëntenportaal mijnDiak, of telefonisch via 088 250 5030.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Kijk dan op onze website voor meer informatie.

Mammapolikliniek
Chirurgie

U kunt ons ook bellen.

 

  Telefoonnummer

  Mammapolikliniek (voor vragen of een afspraak)
  088 250 5030

  Opmerkingen over de tekst

  Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

  Bijgewerkt op: 11 december 2023

  Code: M2