Echogeleide foamsclerose bij spataderen

Uw behandelaar heeft een behandeling van uw spataderen met behulp van echogeleide foamsclerose voorgesteld. In deze folder leest u wat de behandeling inhoudt.

Wat is echogeleide foamsclerose?

Bij echogeleide foamsclerose wordt de spatader ingespoten met een schuim dat kunstmatig een ontstekingsreactie veroorzaakt. De ontsteking van de bloedvatwand in combinatie met het dragen van een steunkous heeft tot gevolg dat het bloedvat verkleeft en uitgeschakeld wordt. U kunt het (niet goed functionerende) bloedvat missen omdat de functie hiervan wordt overgenomen door andere veneuze bloedvaten. Deze behandeling is met name geschikt voor grote, kronkelige spataderen.

Voorbereiding

Voorbereiding thuis

 • Op de dag van de behandeling en de dag ervoor, mag u geen crème of zalf op de benen smeren.
 • Tijdens de behandeling worden er meerdere pleisters op het been geplakt. Het verwijderen van deze pleisters kan bij beharing pijnlijk zijn. Daarom adviseren wij u om het been - indien nodig - thuis te scheren.
 • Als u tijdens een eerder consult of behandeling al een bruine elastische kous heeft gekregen, moet u deze meenemen op de dag van de behandeling. Als u geen elastische kous heeft meegekregen, is deze beschikbaar op de dag van de behandeling.
 • U wordt verzocht op de dag van de behandeling ruime schoenen en ruime kleding te dragen. Door de steunkous(en) die u na de behandeling moet dragen, zal een strakke broek of schoen waarschijnlijk niet passen.
 • Autorijden na de ingreep kan door het verband bemoeilijkt zijn. Daarom raden wij u aan om iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen.

Verhinderd?

Als u verhinderd bent voor de behandeling, bel dan zo spoedig mogelijk met de polikliniek Dermatologie om uw afspraak af te zeggen. U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken en wij kunnen in de vrijgekomen tijd een andere patiënt helpen.

De behandeling

De behandeling vindt plaats op de polikliniek. U hoeft hiervoor dus niet te worden opgenomen in het ziekenhuis. In de behandelkamer wordt met het echoapparaat (de zogenaamde duplex die eerder gebruikt is bij het onderzoek van uw benen) het bloedvat dat behandeld wordt, nogmaals onderzocht. Vervolgens worden de injectieplaatsen met een stift op uw been aangetekend. Daarna kunt u op de behandeltafel plaatsnemen. Onder echocontrole wordt het vat aangeprikt. Dit voelt als het aanprikken van een bloedvat voor bloedafname. Vaak volstaan één of enkele injecties. Er wordt meestal één been per bezoek behandeld. De behandeling duurt ongeveer een kwartier. 

Na de behandeling

Om extra druk te geven, worden er soms wattenbollen aangebracht op het behandelde gebied. Hier overheen wordt de bruine elastische kous gedaan. Als er wattenbollen zijn aangebracht, blijven die bij voorkeur 1 week zitten. Als ze te veel last (pijn) geven mag u ze na 48 uur zelf verwijderen.

De bruine kous moet u twee weken overdag dragen. U kunt deze periode niet douchen. Het is raadzaam om de kous ook 's nachts een aantal nachten te dragen als u dat kunt verdragen. Ook als u ’s nachts uit bed gaat, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan, moet u de kous dragen. Soms ontstaan er klachten na het uittrekken van de kous. Als u het prettig vindt, mag u de kous langer dan twee weken aanhouden.

Het doel van de wattenbollen en de kous is, door druk van buitenaf, de behandelde bloedvaten zo goed mogelijk te laten verkleven en te voorkomen dat ze na de behandeling weer open gaan staan.

Mogelijke bijwerkingen en complicaties

 • Op de eerste avond na de injecties kunt u last krijgen van hoofdpijn en/of rillerigheid. Hiervoor kunt u pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol) innemen.
 • De pleisters waarmee eventueel gebruikte wattenbollen zijn afgeplakt, kunnen een trekkerig gevoel geven op het been. Soms ontstaan blaren door het verschuiven van de pleisters.
 • Rond de ingespoten plaatsen kan de huid rood, blauw, dik, pijnlijk of hard worden. Dit is normaal bij deze behandeling. Deze klachten verdwijnen meestal na enkele dagen tot een week.
 • Over de lengte van het behandelde vat ontstaan regelmatig bruine verkleuringen. Dit verdwijnt normaal gesproken binnen enkele maanden, maar kan langer aanhouden.
 • In zeldzame gevallen ontstaat in het behandelde gebied een roodpaarse vlek van heel kleine haarvaatjes (zogenaamde ‘matting’).
 • In principe lokt de behandeling een voorbijgaande oppervlakkige tromboflebitis (aderontsteking) uit. Dit wordt gekenmerkt door een harde, gevoelige streng. Het optreden hiervan betekent in feite dat de behandeling is aangeslagen. Als de streng zeer pijnlijk en rood is kan de arts  een pijnstiller voorschrijven. Als er zeer grote (formaat grote knikker) stolsels in de streng ontstaan kan de arts deze met behulp van een spuit en naald ontlasten.
 • Er bestaat een zeer kleine kans op diepe veneuze trombose. Wanneer na de behandeling uw hele been of onderbeen zeer dik en rood wordt met een gespannen, pijnlijk gevoel dient u contact op te nemen met de polikliniek Dermatologie (en niet te wachten tot uw controle afspraak). Regelmatig bewegen na de behandeling is de belangrijkste preventieve maatregel.
 • In zeer zeldzame gevallen treedt een allergische reactie op de ingespoten vloeistof op.

Adviezen voor thuis

 • Wij raden u aan na de behandeling regelmatig te bewegen (ieder uur tien minuten).
 • Vermijd langdurig stilstaan, stilzitten en reizen met een vliegtuig kort na de behandeling.
 • Duurloop, trimmen en intensief sporten zijn de eerste weken niet toegestaan.
 • De eerste week mag u niet douchen. De aderen ontspannen (verwijden) dan te veel en dit komt het effect van de behandeling niet ten goede. Uzelf wassen met een washandje kan wel. Na de eerste week mag u weer douchen.
 • Als u aanleg heeft voor spataderen, is het goed mogelijk dat weer nieuwe spataderen ontstaan. In de algemene folder over spataderen kunt u lezen wat u zelf kunt doen om de kans hierop te verkleinen.

Onderhoud van de kousen

 • U kunt de kousen wassen in een lauw sopje met een fijnwasmiddel of groene zeep. Drogen mag niet op de verwarming of in de droogtrommel. Zie verder het wasvoorschrift.
 • Gebruik tijdens het dragen van de kous(en) geen zalf of crème. Het rubber in de bruine kousen is hier niet tegen bestand.

Controleafspraak

Uw behandelaar bespreekt met u of een controleafspraak nodig is. Tijdens een eventuele controleafspraak wordt  het effect van de behandeling bekeken. Ook wordt dan bekeken of er nog aanvullende behandeling voor de kleinere resterende vaten gewenst is. Neem bij elke controleafspraak de bruine kous weer mee.

Problemen thuis

Als zich na de ingreep problemen voordoen, zoals langdurig nabloeden, koorts of een pijnlijk geheel gezwollen been kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Dermatologie van het Diakonessenhuis. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder. Buiten kantoortijden kunt u bellen met de receptie (088 250 5000) en vragen naar de dienstdoend dermatoloog.

Kosten en vergoeding

Echogeleide foamsclerose wordt niet altijd door de zorgverzekeraar vergoed. Dit betekent dan dat u de behandeling zelf moet betalen. Uw dermatoloog vertelt u of u voldoet aan de criteria voor verzekerde zorg of niet en wat de prijs is per behandeling. Wij vragen u in het geval van de niet-verzekerde zorg vooraf een verklaring voor geïnformeerde toestemming te ondertekenen. Met deze verklaring geeft u aan geïnformeerd te zijn over de behandeling, de prijs en dat u weet dat u deze behandeling zelf moet betalen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder.

(Patiënten)organisaties

De Hart & Vaatgroep
Prinses Catharina-Amaliastraat 10
2496 XD Den Haag
Telefoonnummer: 088 - 1111 600
E-mail: [email protected]

Telefoonnummers

Polikliniek Dermatologie
088 250 6433

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 11 maart 2021

Code: DERM12