Elispot-test
Uw behandelend arts heeft een Elispot-test voor u aangevraagd. De bloedafname voor deze test vindt plaats op het laboratorium voor Klinische Chemie, Hematologie en Immunologie (KCHI) in het Diakonessenhuis op locatie Utrecht, Zeist of Doorn. In deze folder vindt u meer informatie over de gang van zaken rond het onderzoek.
De Elispot-test
Met de Elispot-test wordt bepaald of u ooit besmet bent met micro-organismen zoals Mycobacterium tuberculosis of Coxiella burnetii (de verwekker van Q-koorts). Deze test wordt bij u uitgevoerd omdat er redenen zijn om te onderzoeken of een besmetting met een van deze bacteriën heeft plaatsgevonden.
Als deze bacterie in uw lichaam aanwezig is (geweest), reageert uw lichaam door zogenaamde ‘T-cellen’ aan te maken die de bacterie kunnen uitschakelen. De Elispot-test is gebaseerd op het aantonen van deze T-cellen. Toont de test aan dat u besmet bent (geweest) met Tuberculose of Q-koorts dan betekent dit nog niet dat u ook ziek bent.
Afspraak maken
Voor dit onderzoek hoeft u geen afspraak te maken. Wel zijn er vaste afnametijden.
Op feestdagen kunnen deze tijden afwijken. Informeer bij uw aanvrager of er afwijkende afnametijden gelden.
Voor een Elispot kunt terecht op de volgende tijden:
- Locatie Utrecht
Maandag, 7.15 – 10.00 uur
Woensdag, 7.15 – 17.00 uur
Donderdag, 7.15 – 10.00 uur
- Locatie Zeist
Maandag, 7.15 – 10.00 uur
Woensdag, 7.15 – 17.00 uur
Donderdag, 7.15 – 10.00 uur
- Locatie Doorn
Woensdag, 8.00 – 16.00 uur
Voorbereidingen
Meenemen naar het ziekenhuis
Neem op de dag van het onderzoek mee naar het ziekenhuis:
- uw identiteitsbewijs
- het aanvraagformulier voor uw laboratoriumonderzoek
Komt u voor het eerst in het Diakonessenhuis? Schrijf u dan eerst in bij de balie Patiëntinschrijving. U heeft hiervoor ook uw verzekeringsgegevens nodig.
Eten en drinken
Voor de afname kunt u gewoon eten en drinken.
Na het onderzoek
De uitslag
Alleen uw behandelend arts krijgt de uitslag van het laboratoriumonderzoek. Deze beoordeelt de uitslag en die van eventuele andere onderzoeken. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u tijdens uw vervolgafspraak.
U kunt de uitslag van het onderzoek ook zelf bekijken via het patiëntenportaal mijnDiak.
Als uw huisarts het onderzoek heeft aangevraagd, dan krijgt u via de huisarts de uitslag te horen. De huisarts ontvangt de uitslag binnen 7 werkdagen na uitvoering van het onderzoek.
Gebruik lichaamsmateriaal
Nadat het onderzoek is uitgevoerd en de resultaten bekend zijn, wordt het lichaamsmateriaal als de bewaartermijn voorbij is, vernietigd. Soms wordt overgebleven lichaamsmateriaal gebruikt als testmateriaal om bijvoorbeeld een onderzoeksmethode te verbeteren. Het materiaal wordt in dat geval geanonimiseerd. Dat wil zeggen dat niet meer te zien is dat het materiaal van u afkomstig is. We volgen hierbij de geldende wet- en regelgeving (WzL en WGBO).
Klachten
Het Diakonessenhuis streeft ernaar optimale zorg te verlenen. Toch kan het voorkomen dat u niet tevreden bent. Wij stellen het op prijs als u uw klacht met ons bespreekt. U kunt zich wenden tot de direct betrokken medewerker of de leidinggevende. Als u dit niet prettig of wenselijk vindt, kunt u terecht bij een van de klachtenfunctionarissen via telefoonnummer 088 250 6143, via e-mail [email protected] of via het klachtenformulier op www.diakonessenhuis.nl.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 27 juni 2024
Code: MMI01