Frenulumplastiek bij kinderen (behandeling van een te kort toompje)

Uw zoon wordt binnenkort opgenomen voor een frenulumplastiek, de behandeling van een te kort toompje. Voor deze ingreep wordt uw zoon een dag opgenomen op de kinderdagbehandeling. In deze folder vindt u informatie over de ingreep.

Algemene informatie over de opname vindt u in de folder ‘Opname op de kinderdagbehandeling’. We raden u aan de informatie samen met uw zoon door te nemen. De ervaring is dat de opname prettiger verloopt na een goede voorbereiding.

Doel van de ingreep

Bij een frenulumplastiek verlengen we het toompje of riempje tussen voorhuid en eikel (frenulum). Het te korte toompje kan pijn veroorzaken. Ook kan de voorhuid niet of moeilijker teruggeschoven worden, wat het reinigen van de penis moeilijker maakt. Deze operatie zorgt ervoor dat de klachten verholpen worden en de voorhuid weer soepel over de eikel bewogen kan worden. Bij kinderen vindt deze ingreep plaats onder narcose.

Voorbereidingen

Meenemen

In de folder ‘Opname op de kinderdagbehandeling’ leest u wat u mee moet nemen voor de opname in het ziekenhuis. Denk voor deze specifieke ingreep ook aan (extra) goed aansluitende onderbroeken.

Vervoer

We raden u aan om voor het vervoer terug naar huis een auto te regelen. Het is handig om dan met twee personen te zijn. Dan kan er iemand naast uw zoon zitten en hem helpen als hij zich niet zo lekker voelt.

Wat vertelt u uw zoon?

Probeer uw zoon zo eerlijk mogelijk voor te bereiden op de operatie. Wij proberen de behandeling zo aangenaam mogelijk te maken, maar er blijven vervelende momenten over. Verdriet en pijn zijn niet altijd te voorkomen. Uw zoon kan dit beter verwerken als hij van tevoren weet wat er gaat gebeuren. Hoe u uw zoon het beste kunt voorbereiden hangt af van zijn leeftijd en karakter. Meer daarover leest u in de folder ‘Opname op de kinderdagbehandeling’.

Verhinderd

Is uw zoon verhinderd voor de ingreep? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 48 uur voor de opname) melden aan de opnameplanner? Er kan dan iemand anders in plaats van uw kind komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Preoperatieve screening (POS)

Voor de opname bezoekt u de Preoperatieve screening (POS). Daar heeft u een intakegesprek met de anesthesioloog (slaapdokter) en een verpleegkundige. Zij informeren u over de opname, de verdoving en de gang van zaken tijdens de opname van uw zoon.

Uw zoon moet op de dag van de operatie nuchter zijn. Meer informatie hierover vindt u in de folder ‘Anesthesie bij kinderen’.

Opname en operatie

Melden

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de kinderdagbehandeling. De secretaresse neemt hierover een dag van tevoren contact met u op, meestal in de middag.

Verdoving

De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose) en duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Eventueel krijgt uw zoon extra pijnstilling door een plaatselijke verdoving in het operatiegebied. Deze vorm van pijnstilling werkt tot enkele uren na de ingreep. Hierdoor heeft uw zoon na de operatie minder pijn en kan de narcose wat lichter zijn. Meer informatie over de verdoving krijgt u tijdens de preoperatieve screening.

De operatie

Het toompje bevindt zich aan de onderzijde van de penis, net onder de eikel. Het toompje wordt doorgeknipt en soms worden de wondrandjes in de lengterichting met oplosbaar hechtmateriaal aan elkaar gehecht. Zo wordt het toompje langer. Na de operatie wordt ter hoogte van de wond wat vaseline aangebracht en de voorhuid teruggeschoven.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico's. Bij deze operatie is er een kleine kans op nabloeding of wondinfectie.

Na de operatie

De uitslaapkamer

Na de operatie komt uw zoon eerst op de uitslaapkamer. Eén ouder mag hier bij zijn. Als uw zoon voldoende hersteld is en de narcose voldoende uitgewerkt, gaat hij terug naar de kinderdagbehandeling.

Terug op de kinderdagbehandeling

Als uw zoon terug is op de afdeling kan hij nog misselijk zijn van de narcose. Hij krijgt regelmatig iets te drinken aangeboden. Ook heeft hij een infuus waardoor vocht wordt toegediend. Dit verwijderen we als uw zoon weer zelf drinkt en niet meer misselijk is. De verpleegkundige verwisselt het verband en controleert regelmatig de wond en eventuele pijn en misselijkheid.

Naar huis

Uw zoon mag naar huis als alles goed verlopen is en er geen complicaties zijn.

Uw zoon mag thuis weer gewoon eten en drinken. 

De hechtingen lossen vanzelf op. Een controleafspraak is niet nodig.

Bij- en nawerkingen

Direct na de operatie kan het wondje een beetje nabloeden. Meestal is een gaasje in de onderbroek tegen de penis aan voldoende om het bloed op te vangen.

Weer thuis

Adviezen voor thuis

  • De dag na de operatie mag uw zoon weer kort onder de douche. Schuif de voorhuid dan goed naar achteren en spoel de wond af. Daarna dept u de wond goed droog. Het is belangrijk dat de wond schoon en droog blijft. De eerste paar dagen kunt u na het douchen en droogdeppen wat vaseline aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de voorhuid niet vastplakt. Schuif hierna de voorhuid weer terug.

    We adviseren 2 keer per dag kort te douchen en de vaseline te smeren. Na 5 dagen kan uw zoon weer normaal douchen of in bad.
  • Om de penis te ondersteunen en het wondgebied rust te geven kan uw zoon het beste goed sluitende onderbroeken dragen. Kies niet voor losse boxershorts.
  • De eerste paar dagen kan uw zoon wat last hebben van de ingreep. U kunt hem dan het beste paracetamol geven. De verpleegkundige geeft u hier instructies over. Als het nodig is, schrijft de arts extra pijnstillers voor.
  • De eerste week kan uw zoon beter niet sporten, zwemmen of fietsen. Vermijd wilde spelletjes. Laat uw zoon het rustig aandoen, in ieder geval zolang het wondje nog open is. Dit kan tot 14 dagen duren. Uw zoon kan afhankelijk van de klachten de volgende dag in principe weer naar school.

Problemen

Na iedere ingreep kunnen er complicaties ontstaan. Bij problemen kunt u de eerste 24 uur binnen kantoortijden contact opnemen met polikliniek Urologie. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp. Telefoonnummers vindt u aan het eind van deze folder. Na 24 uur kunt u buiten kantoortijden contact opnemen met uw huisarts.

Neem in ieder geval contact op als:

  • uw zoon veel bloed verliest
  • er pus uit de wond komt
  • de zwelling erg toeneemt en het plassen moeilijk gaat of niet mogelijk is uw zoon veel pijn blijft houden ondanks de pijnstilling
  • uw zoon koorts heeft hoger dan 38,5 graden Celsius

Vragen

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek waar uw zoon onder behandeling is.

Telefoonnummers

Polikliniek Urologie
088 250 6327

Opnameplanner kinderafdeling / kinderdagbehandeling
088 250 6966

Kinderdagbehandeling Utrecht (5A)
088 250 6129

Kinderdagbehandeling Zeist (ZKD3)
088 250 9556

Spoedeisende hulp Utrecht
088 250 6211

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 17 mei 2021

Code: K39