Translate website
Disclaimer
Nederlands: U vraagt Google Translate Services om onze teksten te vertalen. Daardoor kunnen er fouten in de teksten zitten. Automatische vertalingen zijn niet perfect, ons ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor mogelijke vertaalfouten. Heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan altijd contact op met uw arts.
Meer weten? Lees de toelichting vertaalbeleid
English: You ask Google Translate Services to actively translate our texts. Therefore they may contain errors. Automatic translations are not perfect. Diakonessenhuis is not responsible for possible translation errors. Do you have questions about your health? Then always contact your doctor.
Want to know more? Read the explanation of translation policy
Frenulumplastiek bij kinderen (behandeling van een te kort toompje)
Uw zoon wordt binnenkort opgenomen voor een frenulumplastiek, de behandeling van een te kort toompje. Voor deze ingreep wordt uw zoon een dag opgenomen op de kinderdagbehandeling. In deze folder vindt u informatie over de ingreep.
Algemene informatie over de opname vindt u in de folder ‘Opname op de kinderdagbehandeling’. We raden u aan de informatie samen met uw zoon door te nemen. De ervaring is dat de opname prettiger verloopt na een goede voorbereiding.
Doel van de ingreep
Bij een frenulumplastiek verlengen we het toompje of riempje tussen voorhuid en eikel (frenulum). Het te korte toompje kan pijn veroorzaken. Ook kan de voorhuid niet of moeilijker teruggeschoven worden, wat het reinigen van de penis moeilijker maakt. Deze operatie zorgt ervoor dat de klachten verholpen worden en de voorhuid weer soepel over de eikel bewogen kan worden. Bij kinderen vindt deze ingreep plaats onder narcose.
Voorbereidingen
Meenemen
In de folder ‘Opname op de kinderdagbehandeling’ leest u wat u mee moet nemen voor de opname in het ziekenhuis. Denk voor deze specifieke ingreep ook aan (extra) goed aansluitende onderbroeken.
Vervoer
We raden u aan om voor het vervoer terug naar huis een auto te regelen. Het is handig om dan met twee personen te zijn. Dan kan er iemand naast uw zoon zitten en hem helpen als hij zich niet zo lekker voelt.
Wat vertelt u uw zoon?
Probeer uw zoon zo eerlijk mogelijk voor te bereiden op de operatie. Wij proberen de behandeling zo aangenaam mogelijk te maken, maar er blijven vervelende momenten over. Verdriet en pijn zijn niet altijd te voorkomen. Uw zoon kan dit beter verwerken als hij van tevoren weet wat er gaat gebeuren. Hoe u uw zoon het beste kunt voorbereiden hangt af van zijn leeftijd en karakter. Meer daarover leest u in de folder ‘Opname op de kinderdagbehandeling’.
Verhinderd
Is uw zoon verhinderd voor de ingreep? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 48 uur voor de opname) melden aan de opnameplanner? Er kan dan iemand anders in plaats van uw kind komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.
Preoperatieve screening (POS)
Zodra de arts uw kind heeft verwezen voor de operatie starten we met de voorbereiding ervan. Zo kijken we welke verdoving geschikt is en of uw kind nazorg nodig heeft. Deze voorbereiding noemen we de preoperatieve screening. Hoe de preoperatieve screening verloopt en wat u hiervoor zelf moet doen leest u in de folder Het plannen van de operatie van uw kind
Nuchter zijn
Uw zoon moet op de dag van de operatie nuchter zijn. Meer informatie hierover vindt u in de folder ‘Anesthesie bij kinderen’.
Opname en operatie
Melden
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de kinderdagbehandeling. De secretaresse neemt hierover een dag van tevoren contact met u op, meestal in de middag.
Verdoving
De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose) en duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Eventueel krijgt uw zoon extra pijnstilling door een plaatselijke verdoving in het operatiegebied. Deze vorm van pijnstilling werkt tot enkele uren na de ingreep. Hierdoor heeft uw zoon na de operatie minder pijn en kan de narcose wat lichter zijn. Meer informatie over de verdoving krijgt u tijdens de preoperatieve screening.
De operatie
Het toompje bevindt zich aan de onderzijde van de penis, net onder de eikel. Het toompje wordt doorgeknipt en soms worden de wondrandjes in de lengterichting met oplosbaar hechtmateriaal aan elkaar gehecht. Zo wordt het toompje langer. Na de operatie wordt ter hoogte van de wond wat vaseline aangebracht en de voorhuid teruggeschoven.
Mogelijke complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico's. Bij deze operatie is er een kleine kans op nabloeding of wondinfectie.
Na de operatie
De uitslaapkamer
Na de operatie komt uw zoon eerst op de uitslaapkamer. Eén ouder mag hier bij zijn. Als uw zoon voldoende hersteld is en de narcose voldoende uitgewerkt, gaat hij terug naar de kinderdagbehandeling.
Terug op de kinderdagbehandeling
Als uw zoon terug is op de afdeling kan hij nog misselijk zijn van de narcose. Hij krijgt regelmatig iets te drinken aangeboden. Ook heeft hij een infuus waardoor vocht wordt toegediend. Dit verwijderen we als uw zoon weer zelf drinkt en niet meer misselijk is. De verpleegkundige verwisselt het verband en controleert regelmatig de wond en eventuele pijn en misselijkheid.
Naar huis
Uw zoon mag naar huis als alles goed verlopen is en er geen complicaties zijn.
Uw zoon mag thuis weer gewoon eten en drinken.
De hechtingen lossen vanzelf op. Een controleafspraak is niet nodig.
Bij- en nawerkingen
Direct na de operatie kan het wondje een beetje nabloeden. Meestal is een gaasje in de onderbroek tegen de penis aan voldoende om het bloed op te vangen.
Weer thuis
Adviezen voor thuis
- De dag na de operatie mag uw zoon weer kort onder de douche. Schuif de voorhuid dan goed naar achteren en spoel de wond af. Daarna dept u de wond goed droog. Het is belangrijk dat de wond schoon en droog blijft. De eerste paar dagen kunt u na het douchen en droogdeppen wat vaseline aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de voorhuid niet vastplakt. Schuif hierna de voorhuid weer terug.
We adviseren 2 keer per dag kort te douchen en de vaseline te smeren. Na 5 dagen kan uw zoon weer normaal douchen of in bad. - Om de penis te ondersteunen en het wondgebied rust te geven kan uw zoon het beste goed sluitende onderbroeken dragen. Kies niet voor losse boxershorts.
- De eerste paar dagen kan uw zoon wat last hebben van de ingreep. U kunt hem dan het beste paracetamol geven. De verpleegkundige geeft u hier instructies over. Als het nodig is, schrijft de arts extra pijnstillers voor.
- De eerste week kan uw zoon beter niet sporten, zwemmen of fietsen. Vermijd wilde spelletjes. Laat uw zoon het rustig aandoen, in ieder geval zolang het wondje nog open is. Dit kan tot 14 dagen duren. Uw zoon kan afhankelijk van de klachten de volgende dag in principe weer naar school.
Problemen thuis
Wanneer moet u ons bellen?
Neem in de volgende gevallen contact op met het ziekenhuis:
- als uw zoon veel bloed verliest;
- als er pus uit de wond komt;
- als de zwelling erg toeneemt en het plassen moeilijk gaat of niet mogelijk is uw zoon veel pijn blijft houden ondanks de pijnstilling;
- als uw zoon koorts heeft hoger dan 38,5 graden Celsius.
Wie moet u bellen?
- De eerste 24 uur na ontslag belt u tijdens kantoortijden met de afdeling waar uw kind behandeld is.
- De dagen erna belt u tijdens kantoortijden met de polikliniek Urologie.
- Buiten kantoortijden belt u in geval van spoed het algemene nummer van het ziekenhuis 088 250 5000.
Met vragen die kunnen wachten, kunt u terecht bij de polikliniek. Dit kan telefonisch of via de app BeterDichtbij.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]
Bijgewerkt op: 28 maart 2025
Code: K39