Huidverzorgingsadviezen voor baby’s met een verhoogde kans op eczeem

U krijgt deze informatie omdat één van u beiden (of beiden) eczeem, astma, hooikoorts of voedselallergie heeft (hebben). Uw baby heeft daarmee een grotere kans op eczeem. Een droge huid is een belangrijke oorzaak bij het ontstaan van eczeem.

Wat is eczeem?

10% van de kinderen tussen 0 en 4 jaar heeft last van eczeem. Eczeem is een jeukende huidaandoening die ontstaat door een ontstekingsreactie in de huid. Vaak wordt de huid eerst droog en schilferig. Daarna ontstaan rode jeukende plekken die zich steeds verder uitbreiden. Een baby heeft een grotere kans op het krijgen van eczeem als één of beide ouders eczeem, astma, voedselallergie of hooikoortsklachten hebben. Al deze aandoeningen behoren tot de atopische aandoeningen. Atopie is een aanleg om overgevoelig te zijn voor bepaalde stoffen of prikkels vanuit de omgeving.

Een droge huid en eczeem

Een droge huid is medeverantwoordelijk voor het ontstaan van eczeem.
De huid bestaat uit verschillende lagen. De buitenste huidlaag bestaat uit aaneengesloten huidcellen met daartussen voldoende huidvet, te vergelijken met een stevige muur. Zo beschermt de huid ons tegen allerlei invloeden vanuit onze omgeving. Als er minder huidvetten aanwezig zijn tussen de huidcellen, is de huidbarrière verstoord. Dit heeft dit twee belangrijke gevolgen:

 • De huid verliest vocht uit de diepere lagen en wordt nog droger.
 • Irriterende stoffen kunnen de huid binnendringen, waardoor een ontstekingsreactie kan ontstaan, de huid rood wordt en gaat jeuken.
Afbeelding van een normale huidbarrière
Afbeelding van een verstoorde huidbarrière
Afbeelding van een behandelde huidbarrière

Voorkomen van eczeem

Om de kans op het ontstaan van eczeem te verkleinen wordt al geadviseerd om borstvoeding te geven. Wat echter nog belangrijker is, is het goed verzorgen van de huid van uw baby.

Instructie

 • Als u ziet dat de huid van uw baby droog en schilferig wordt, start dan met het dagelijks insmeren van de huid van uw baby met een crème of zalf. De volgende crèmes en zalven zijn veilig om te gebruiken en vrij verkrijgbaar bij apotheek en drogist:
  1. Cetomacrogol + 20% vaseline is een crème en het minst vet.
  2. Koelzalf zonder rozenolie is een vetcrème en wat vetter dan nummer 1.
  3. Vaseline-paraffine is een zalf, het vetst van de drie producten.

De keuze voor crème, vetcrème of zalf hangt af van verschillende factoren. Onderstaande beslisboom kan u helpen bij deze keuze.

Afbeelding van een beslisboom
 • Uw baby mag elke dag 5 – 10 minuten in bad. Gebruik geen zeep maar milde huidreinigingsproducten die geschikt zijn voor de babyhuid. U kunt hierbij letten op pH neutraal, zonder kleur of geurstoffen, en hypoallergeen. U kunt er ook voor kiezen om een vettende badolie te gebruiken. Op de website www.waarzitwatin.nl van het RIVM vindt u informatie over de gebruikte ingrediënten van een aantal huidverzorgingsproducten. Wij adviseren om na het badje de huid goed droog te deppen en de huid in te smeren met de crème of zalf.
 • Wordt de huid van uw baby ondanks het smeren droger, kies dan voor een wat vettere crème of zalf, of smeer uw baby vaker op een dag in.
 • Wordt de huid van uw baby te vet en ontstaan er rode bultjes en puistjes, kies dan voor een minder vette crème.
 • Ondanks deze verzorging kan uw kind toch eczeem krijgen. Merkt u dat uw baby jeuk heeft, de huid rood is, warm aanvoelt, en schilfert, neem dan contact op met uw huisarts voor de behandeling van het eczeem. Meer informatie over eczeem vindt u op onze website https://www.diakonessenhuis.nl/aandoeningen/eczeem-kinderen

Vragen

Heeft u vragen n.a.v. deze folder, neem dan contact op met uw behandelaar of stuur een mail naar het allergiecentrum van het Diakonessenhuis [email protected]. Heeft u vragen over de (huid)verzorging van uw baby, neem dan contact op met uw consultatiebureau.

Bijgewerkt op: 14 december 2020

Code: DERM24