Maatregelen bij verhoogde kans op MRSA
U heeft een verhoogde kans om drager te zijn van de MRSA-bacterie. In deze folder vindt u informatie over de MRSA-bacterie en over de maatregelen die we in het ziekenhuis nemen.
Als u gebruik maakt van uw digitale patiëntenportaal mijnDiak, vindt u bij 'Dossier' in de map Brieven ook een brief over dit onderwerp. Deze brief is ook verstuurd aan uw huisarts. Als u géén gebruik maakt van het digitale dossier ontvangt u de brief per post.
Informatie over MRSA
Wat is MRSA?
MRSA is de afkorting van Meticilline Resistente Staphylococcus aureus.
De gewone Staphylococcus aureus is een normale huidbacterie die bij ongeveer 30% van de mensen voorkomt. Behalve op de huid kan deze bacterie ook in de neus, keel en darmen voorkomen. MRSA is een variant van de gewone Staphylococcus aureus.
MRSA-bacteriën zijn ongevoelig (resistent) voor bepaalde antibiotica. Antibiotica zijn medicijnen die helpen tegen een ontsteking met bacteriën. Een infectie met MRSA is met minder soorten antibiotica te behandelen.
In Nederland is ongeveer 1% van de mensen drager van de resistente variant van deze bacterie, de MRSA-bacterie. Sommige mensen hebben meer kans om drager te zijn van de MRSA-bacterie.
Wie heeft een grotere kans om drager te zijn van de MRSA-bacterie?
- MRSA komt voor bij dieren in de intensieve veehouderij. Daarom hebben mensen die werken of wonen op een bedrijf met levende vleeskalveren, varkens of vleeskuikens een grotere kans om drager te worden van MRSA.
- Patiënten die een MRSA-positieve partner of een MRSA-positieve huisgenoot hebben.
- MRSA wordt ook vaker gevonden op plekken waar veel mensen dicht op elkaar leven, zoals in een vluchtelingenopvang.
- MRSA komt ook voor in omgevingen waar veel antibiotica wordt gebruikt. Zoals in ziekenhuizen, met name in het buitenland. Als u opgenomen bent geweest in een buitenlands ziekenhuis of zorginstelling kunt u daar besmet zijn geraakt.
Word je ziek van MRSA?
U kunt de MRSA-bacterie bij u dragen zonder er ziek van te zijn of er iets van te merken. Dit noemen we dragerschap.
De MRSA-bacterie kan ook ontstekingen (infecties) veroorzaken, zoals huidinfecties, wondinfecties en steenpuisten. Heel soms krijgen mensen een bloedvergiftiging, blaasontsteking of longontsteking door de MRSA. Deze infecties zijn lastiger te behandelen. De bacterie is immers niet gevoelig voor de meest gebruikte antibiotica. Gelukkig zijn er meestal wel andere antibiotica die helpen. De arts bepaalt welk antibioticum nodig is om de infectie te behandelen.
Worden infecties en dragerschap van MRSA behandeld?
Als u een ontsteking heeft die veroorzaakt wordt door de MRSA bacterie, behandelen we deze ontsteking. Meestal zijn er verschillende andere antibiotica die nog wel werkzaam zijn tegen de MRSA.
Als u geen ontsteking heeft behandelen we MRSA meestal niet. Alleen in specifieke situaties, bijvoorbeeld als u geopereerd moet gaan worden, wordt MRSA behandeld.
Maatregelen in het ziekenhuis
Ons ziekenhuis neemt maatregelen om te voorkomen dat MRSA zich verspreidt naar medewerkers en andere patiënten. Besmetting met MRSA kan plaatsvinden via de huid door aanraking en door hoesten of niezen. MRSA kan ook overleven in de omgeving en op voorwerpen en vanuit daar een verspreiding veroorzaken. Als u een verhoogde kans heeft op MRSA onderzoeken we of u de bacterie bij u draagt en nemen we zogenaamde isolatiemaatregelen totdat is uitgesloten dat u de MRSA-bacterie bij u draagt. Draagt u de MRSA-bacterie bij u, dan blijven de maatregelen van kracht.
Wat is isolatie?
Isolatie houdt in dat u bij opname op de spoedeisende hulp, de dagbehandeling of een verpleegafdeling, een eenpersoonskamer krijgt. Deze kamer heeft een voorportaal, de zogenaamde 'sluis'. Hier trekken medewerkers beschermende kleding aan en uit. De medewerkers dragen een schort met lange mouwen, een mondneusmasker en handschoenen als zij u verzorgen, onderzoeken of uw kamer schoonmaken.
MRSA-onderzoek
Als u een verhoogde kans heeft op MRSA onderzoeken we - zo mogelijk vóór uw opname - of u de bacterie bij u draagt. Hiervoor neemt een verpleegkundige kweken af door met wattenstokjes langs het slijmvlies van de neus, keel en anus te strijken. In het laboratorium onderzoeken we het materiaal op de aanwezigheid van de MRSA-bacterie. Na enkele dagen is bekend of de kweken negatief zijn (de MRSA is niet aangetroffen) of positief zijn (de MRSA is aanwezig). Als u al opgenomen bent in het ziekenhuis gebruiken we soms een 'sneltest' waarbij de uitslag binnen enkele uren bekend is.
Als blijkt dat u geen MRSA bij u draagt, zijn de isolatiemaatregelen niet meer nodig. Als u wel MRSA bij u draagt, wordt u verpleegd met isolatiemaatregelen. Meer informatie voor patiënten die MRSA-positief zijn, staat in de folder MRSA en de maatregelen in het ziekenhuis.
Als u blijvend een verhoogd risico op MRSA heeft, omdat u terugkeert naar uw woon/werksituatie, is de negatieve uitslag van dit onderzoek is 3 maanden geldig. Wordt u binnen deze 3 maanden opnieuw opgenomen, dan hoeft u niet met isolatiemaatregelen verpleegd te worden. Verloopt de geldigheid van de kweken tijdens uw opname, dan wordt u opnieuw op MRSA getest. Wordt u na deze 3 maanden weer in het ziekenhuis opgenomen, dan herhalen we bovenstaande procedure.
U kunt de uitslagen van onderzoeken bekijken in mijnDiak, via www.diakonessenhuis.nl. De kweekuitslagen staan onder Dossier > Onderzoeksresultaten > Uitslagen > Microbiologie. Als u meer informatie over de controlekweken wilt, kunt u contact opnemen met de afdeling Hygiëne en infectiepreventie.
Poliklinische afspraken
Als u voor polikliniekbezoek komt, nemen we geen extra maatregelen. De kans op verspreiding is daar namelijk heel klein. Alleen als u wonden, eczeem of abcessen heeft, zal de zorgverlener bij lichamelijk onderzoek een schort en handschoenen dragen.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 12 augustus 2024
Code: HYG12